اثرات ویروس کرونا بر اقتصاد استان خراسان جنوبی
و
راهکارهای پیشنهادی جهت کاهش پیامدهای شیوع کرونا بر کسب وکار

 

گزارش شماره ۲ – فروردین ماه ۱۳۹۹
تهیه شده در دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان جنوبی
اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند

کرونا ویروس (کوید-۱۹) در دسامبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین شناسایی شد و پس از آن به سرعت در کل جهان گسترش یافت به طوریکه از سوی سازمان بهداشت جهانی (WHO) این ویروس جهان فراگیراعلام شد. این نوع ویروس در ایران در تاریخ ۲۹ بهمن ماه ۱۳۹۸ تأیید شد و از آن زمان در حال گسترش می باشد. شیوع گسترده کرونا ویروس علاوه بر گرفتن جان شمار زیادی از انسان ها و تحمیل هزینه های سنگین سلامت به دولت ها و خانوارها، فعالیت طیف گسترده ای از کسب وکارها را با رکود جدی مواجه نموده و پیامدهای گسترده ای را بر اقتصادهای درگیر تحمیل کرده است. اقتصاد ایران در شرایطی گرفتار معضل کرونا شده است که در سطح داخلی با چالشی هایی از قبیل رکود اقتصادی، افزایش قیمت ها، تشدید رکود سرمایه گذاری در بخش های مولد اقتصادی مواجه است و به واسطه شرایط تحریمی در فضای بین المللی با محدودیتهای متعددی مواجه است.

براساس گزارش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بر اثر شیوع ویروس کرونا، در حوزه اشتغال هر دو سمت عرضه و تقاضای بازار کار تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. تعطیلی و کاهش سطح فعالیت های اقتصادی منجر به تعدیل نیرو و کاهش تقاضای کار خواهد شد و عرضه کار نیز کاهش خواهد یافت، زیرا برخی افراد که مستقیماً با بیماری درگیر شده اند و برخی دیگر که غیرمستقیم با اقدامات خود مراقبتی و کاهش تعاملات، ساعات کاری خود را کاهش خواهند داد. بنابراین به نظر میرسد در سال ۱۳۹۹ با کاهش نرخ مشارکت و کاهش اشتغال مواجه خواهیم بود.

فعالیت کسب و کارهایی که مستقیماْ از بحران کرونا متأثر شده اند به شدت کاهش خواهد یافت. کاهش فعالیت این کسب وکارها میتواند منجر به بحران بیکاری شده و رفاه خانوارهای زیادی را تحت تأثیر قرار دهد. در این میان بیشترین ضربه اقتصادی را کسانی متحمل خواهند شد که دارای شغل دائم نیستند. هرچه فعالیت کسب و کارها کاهش یابد، درآمدهای مالیاتی دولت نیز کاهش می یابد. بنابراین با توجه به کاهش ظرفیت های مالیات ستانی از فعالیتهای اقتصادی و کاهش قیمت نفت و اقدامات مورد نیاز برای حمایت از کسب و کارها و افراد آسیب دیده و همچنین افزایش مخارج دولت در حوزه بهداشت و درمان، کسری بودجه دولت تشدید خواهد شد. با توجه به این موضوع و افزایش نقدینگی، تورم نیز روند صعودی به خود خواهد گرفت.

از این رو اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند به عنوان مشاور دستگاه ها و پارلمان بخش خصوصی، در کنار سایر اتاق های بازرگانی سعی دارد تا با ارائه گزارش های تحلیلی از وضعیت تولید و صاردات استان خراسان جنوبی، احصاء و ارائه پیشنهادات کارشناسان و خبرگان، درجهت حمایت از کسب و کارهای زیان دیده، بخش های مختلف اقتصادی و نظام تصمیم گیری را یاری نماید.

جهت مطالعه کامل و دریافت در قالب فایل PDF کلیک کنید.

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.