هجدهمین جلسه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان روز سه شنبه مورخ ۳۰/۰۷/۱۳۹۸ راس ساعت ۱۲:۳۰ با حضور اعضاء شورا و به ریاست استاندار محترم در محل استانداری خراسان جنوبی تشکیل گردید. آقای احتشام رئیس اتاق بازرگانی بیرجند و دبیر شورا به مشکلات مالیاتی واحدهای تولیدی و قوانینی که مانع فضای کسب و کار می باشد اشاره نمود و اعلام داشت برای حل مشکلات مالیاتی واحدهای تولیدی استان تاکنون جلسات کارشناسی متعددی در محل اتاق بازرگانی با حضور مدیرکل و کارشناسان محترم امور مالیاتی استان برگزار شده است و پیگیری های استاندار محترم نیز در این زمینه قابل قدردانی است. وی با اشاره به هزینه های ایجاد و استقرار سیستم مالیاتی دقیق برای واحدهای تولیدی بیان نمود ۹۸درصد واحدهای تولیدی مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی استان خراسان جنوبی کوچک و متوسط هستند که برخی به دلیل مشکلات مالیاتی و عدم اطلاع کافی از قوانین متضرر شدهاند و خواستار تسهیل شرایط و همکاری بیشتر سازمان امور مالیاتی استان با واحدهای تولیدی شد و افزود ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده عملاَ باید توسط مصرف کننده پرداخت شود اما به دلیل اینکه این فرایند هنوز تکمیل نشده در عمل تولیدکنندگان هستند که مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت میکنند و حمایت از تولیدکنندگان نباید تنها در قالب شعار باشد بلکه باید موانع پیش روی آنان نیز برداشته شود تا انگیزه سرمایهگذاری افزایش یابد. یکی از این موانع ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده است که باید در استانهای محروم و توسعه نیافته کاهش یابد و میزان آن به تناسب ضریب توسعه نیافتگی استانها تعیین گردد. آقای عابدی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری نیز به بیان توضیحاتی در خصوص برگزاری جلسات کمیته کارشناسی شورا و لزوم حضورز کارشناسان دستگاه های مرتبط به منظور تعامل بیشتر بخش خصوصی ودولتی، پرداخت.
با عنایت به طرح موضوع و انجام کارکارشناسی در خصوص دستورجلسه تنظیم شده، آقای جهانی دبیر اتاق تعاون به بیان مشکلات فعالان اقتصادی استان در خصوص مالیات های مستقیم، در دو بخش استانی و ملی پرداخت. در بخش پیشنهادات ملی: درخواست اجرای طرح توسعه و تسهیل سرمایه گذاری توسعه ای در مناطق غرب و شرق کشور و مستثنی شدن مراکز استان های کمتر توسعه یافته این طرح از مفاد بند (د) ماده ۱۳۲ قانون مالیات های مستقیم، اصلاح بند (ث) ماده ۱۳۲ قانون مالیات های مستقیم درلایحه مالیات برارزش افزوده دولت و دربخش پیشنهاداتی استانی: برگزاری جلسات هیأت های حل اختلاف مالیاتی برابر با دستور العمل دادرسی مالیاتی و درخواست اجرای مصوبات جلسه مشترک فی مابین وزارت کشور و معاونت اقتصادی استانداری درخصوص رفع مشکلات مالیاتی پیله وران وتعاونی مرزنشینان (صورتجلسه شماره ۴۵۷۱۸/۶۳/۳۵ مورخ ۲۲/۰۷/۹۷ دفتر جذب و حمایت از سرمایه گذاری استانداری خراسان جنوبی) درخصوص انجام تحقیقات میدانی به منظور تعیین مالیات پیله وران و تعاونی های مرزنشینان براساس سود تحقق یافته و واقعی پیله وران و مرزنشینان نه براساس سامانه گمرک، از اهم درخواست های فعالان اقتصادی استان در این بخش بود. در ادامه جلسه توضیحات مبسوطی توسط آقای امیری، دبیر کانون انجمن های صنفی کارفرمایی استان درخصوص دستور جلسه دوم و لزوم حمایت از واحدهای تولیدی فعال ارائه گردید وی با اشاره به توجیهات استانی و ملی درزمینه حمایت از تولید، از قبیل تأکیدات مقام معظم رهبری و رئیس جمهورمحترم و برگزاری جلسات مشترک سران سه قوه درخصوص لزوم حمایت از تولید، خواستار حذف مالیات برارزش افزوده از واحدهای تولیدی فعال دارای پروانه بهره برداری و اشتغال مولد، تازمان فراگیر شدن و اجرای کامل طرح جامع مالیاتی و کاهش ضریب مالیات برارزش افزوده در استان های محروم و کمتر توسعه یافته شد. درخصوص دستور جلسه سوم نواقص موجود در قانون مالیات برارزش افزوده و ایرادات لایحه پیشنهادی دولت توسط آقای واحدی، مشاور مالیاتی اتاق بازرگانی ارائه و پیشنهاداتی نیز به منظور حمایت از تولیدکنندگان استان در تکمیل دستور جلسه قبلی مطرح گردید. در ادامه آقای نباتی، مدیرکل امور مالیاتی با بیان توضیحاتی درخصوص رسالت امورمالیاتی، نحوه تخصیص مالیات وصول شده، سهم مالیات وصولی در تأمین بودجه کشور، اعلام آمار بخشودگی جرایم مالیاتی استان، موارد فرار مالیاتی، تشکیل شرکت های صوری و سوء استفاده از کارتهای بازرگانی و پیله وری، بیان داشت مهم ترین دلیل عدم برخورداری مؤدیان از معافیت های مالیاتی و مشکلات به وجوده آمده در این حوزه، عدم آگاهی کافی مؤدیان از قوانین می باشد از این رو امور مالیاتی استان آمادگی برگزاری دوره های آموزشی رایگان ویژه فعالان اقتصادی با همکاری تشکل ها را دارد. همچنین آقای خیریه رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی اتاق بازرگانی به بیان گزارشی در خصوص عملکرد کمیسیون در ۶ ماهه نخست امسال پرداخت، بررسی مشکلات پسته کاران،قمیت گذاری زرشک، خرید توافقی زرشک توسط شرکتهای تعاونی، طرح پیشنهادی تخصیص یارانه غیر نقدی به مرزنشینان استان، مشکلات تجار در خصوص مبادلات تجاری با افغانستان و دستور العمل بانک مرکزی درخصوص رفع تعهدات ارزی، مشکلات واردات دام از افغانستان، مشکلات حمل ریلی و … از اهم موضوعات مطرح شده در این گزارش بود.
آقای امیرحسن خانی نماینده مردم شهرستان های طبس، فردوس، سرایان و بشرویه در مجلس شورای اسلامی با توجه به شرایط خاص استان اظهار داشت اجرای قانون مالیات برارزش افزوده در استان نیازمنداصلاح است و در این خصوص باید از طریق سران سه قوه پیگیری های لازم انجام پذیرد وی با اشاره به معافیت مالیاتی مناطق محروم، شهرک ها و نواحی صنعتی در شهرستان های فردوس، سرایان و طبس اعلام داشت علی رغم معافیت های درنظر گرفته شده در قانون، بدلیل عدم آگاهی و درنتیجه عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی، دفاتر و اسناد رسمی، تولید کنندگان مجبور به پرداخت مالیات و تحمیل ضرر شده اند که این مشکل باید به طور اساسی برطرف گردد. ورود استان به بحث خرید توافقی یا تضمینی سایر محصولات استراتژیک استان ازقبیل انار و تخصیص یارانه ویا مشوق هایی جهت اجرای طرح های گلخانه ای از دیگر پیشنهادات وی در این جلسه بود.
آقای قوسی رئیس سازمان جهاد کشاروزی استان با اشاره به بازدید استاندار محترم از مزارع زرشک استان و تأکید ایشان بر خرید توافقی این محصول، آمار خرید توافقی زرشک توسط صندوق حمایت از بخش کشاورزی و تعاونی روستایی استان را اعلام و توضیحاتی نیز درخصوص طرح های گلخانه ای ارائه نمود.
آقای شرقی، سرپرست اداره کل راه آهن شرق نیز به بیان توضیحاتی درخصوص مزایای حمل و نقل ریلی جهت تولید کنندگان، محوری های سرمایه گذاری در راه آهن، ایستگاه های بین المللی، بسته های حمایتی سرمایه گذاری در راه آهن و … پرداخت.
در ادامه جلسه آقای معتمدیان استاندار محترم خراسان جنوبی بیان داشت با توجه به اینکه امسال به عنوان “رونق تولید” نامگذاری شده است، “تولید محوری” اساسی ترین نیاز کشور و خراسان جنوبی است و همه مسئولان باید اجرای سیاست های مرتبط با رونق تولید را مدنظر قرارداده و درراستای کمک به تولید و رفع موانع آن اقدام نمایند. وی با بیان این که یکی از مطالبات اصلی بخش خصوصی، تامین و تسهیل نقدینگی اعم از سرمایه در گردش و سرمایه ثابت واحدهای تولیدی است اعلام نمود در این زمینه دولت باید شرایط را برای بخش خصوصی فراهم نماید که در این خصوص اقدامات مهمی در استان انجام شده که امید است با پیگیری دستگاههای اجرایی و معاونت اقتصادی استانداری عملیاتی شود. پیگیری جهت اجرایی شدن تفاهم نامه سفر رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور برای اختصاص ۲۰۰ میلیون دلار خط اعتباری به خراسان جنوبی، قول مساعد وزیر صنعت، معدن و تجارت در سفر به استان برای تامین ۳۰۰ میلیارد تومان از محل اعتبارات تبصره ۱۸، که نیازمند پیگیری جدی مسئولان سازمان صمت استان برای وصول این اعتبار می باشد و همچنین قول مساعد درخصوص تخصیص مبلغ ۱۰۰ میلیارد تومان از محل اعتبارات اشتغال روستایی در سفر معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری به استان، از جمله اهم این اقدامات می باشد که قطعا در حوزه نقدینگی واحدهای تولیدی گره گشا خواهد بود. استاندار با اشاره به برگزاری منظم و مستمر جلسات ستاد تسهیل و رفع موانع تولید و بازدیدهای میدانی از واحدهای تولیدی استان، برلزوم اجرای مصوبات این ستاد تأکید نمود. وی ضمن تقدیر و تشکر از زحمات فعالان اقتصادی و کارآفرینان استان افزود انتظار می رود اصحاب رسانه خصوصاً صدا و سیما، مطبوعات و نشریات توجه جدی به فرهنگ کار و تلاش علی الخصوص کارآفرینی داشته باشند چراکه به تعبیر مقام معظم رهبری آنان سربازان جبهه اقتصادی هستند که در شرایط حساس کشور تلاش می کنند و باید فرهنگ قدردانی از این عزیزان در جامعه و استان نهادینه شود. کاهش صادرات استان و لزوم کارکارشناسی در این خصوص، اشاره به اولویت ها و سیاست های استان از جمله جلوگیری از اجرای طرح های آب بر، لزوم توجه بیشتر به طرح های گلخانه ای، اجرای سند سازگاری با کم آبی در خراسان جنوبی به عنوان اولین استان پایلوت در کشور، خرید توافقی محصولات استراتژیک استان، لزوم توجه سرمایه گذاران و بانک ها به سرمایه گذاری در صنایع بسته بندی و فرآوری به ویژه فرآوری محصولات استراتژیک و محصولات معدنی استان به منظور افزایش ارزش افزوده محصولات استان و درآمد ارزی، جلوگیری از خام فروشی، ایجاد اشتغار پایدار و درنتیجه توسعه اقتصادی استان، پایش کارت های بازرگانی و پیله وری به منظور جلوگیری از فرارمالیاتی، کنترل طرح های سرمایه گذاری در استان از اهم موضوعات مطرح شده توسط استاندار محترم در این جلسه بود. وی درادامه ضمن ابراز رضایت از عملکرد کمیسیونهای تخصصی اتاق بازرگانی و کمیته های کارشناسی شورای گفت و گوی استان، خواستار بررسی و ارائه موضوعات اولویت دار استان درجلسات شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی شد.