چالش آب در شهرک صنعتی بیرجند/حرکت صنایع کُند شد
شهرک صنعتی بیرجند به عنوان کانون تجارت خراسان جنوبی با بحران آب مواجه بوده و از ۱۵۴ لیتر بر ثانیه آب مورد نیاز واحدها تنها ۳۹ لیتر بر ثانیه آن تامین شده است.
جلسه کمیسیون صنعت، اصل ۴۴ و محیط کسب و کار و کمیته کارشناسی شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی، در خصوص بررسی مشکلات آب شهرک صنعتی بیرجند در اتاق بازرگانی بیرجند برگزار شد.
محمد علی رمضانی رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی بیرجند در این جلسه گفت: شهرک صنعتی بیرجند در سال ۶۴ احداث و در سال ۶۸ به بهره برداری رسیده است.
وی با اشاره به مشکلات تأمین آب در شهرک صنعتی بیرجند از نظر کمی و کیفی ادامه داد: در بسیاری از صنایع از جمله صنایع غذایی و تولید محصولات لبنی آب سالم مورد نیاز است چرا که آب ناسالم در فرایند تولید و کیفیت محصول تأثیر بسزایی دارد.
EC آب شهرک صنعتی بالا است
رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی بیرجند بیان کرد: از این رو پیشنهاد درخواست حفر چاه جدید در نقطه مطلوب که هم هزینه انتقال آب مد نظر بوده و هم آب استخراج شده با کیفیت باشد جهت کاهش EC آب شهرک صنعتی را داریم.
رمضانی با اشاره به اینکه آب ناسالم با EC بالا جهت استفاده در بسیاری از صنایع باید تصفیه شود و در فرایند تصفیه مقدار قابل توجهی آب از منابع آب زیر زمین کسر و بیهوده دوباره بدون هیچ استفادهای در سطح زمین رهاسازی میشود، افزود: بنابراین بهتر است جهت استفاده از آب در صنایع از آب سالم و با EC پایین استفاده کنیم تا از هدر رفتن آب جلوگیری شود.
وی ادامهداد: با این اقدام سفرههای زیرزمینی تخریب نشده و هزینه استخراج آب مازاد و بیهوده بر صنعت تحمیل نمیشود و در مقابل نیز آب سالم و بدون این هزینهها تحویل صنعت داده میشود.
محمود رضا یوسفی رئیس هیأت مدیره شرکت خدماتی شهرک صنعتی بیرجند نیز در این جلسه اظهار کرد: عدم تأمین آب در واحدهای تولیدی فعالیت صنایع را کاهش داده است.
شهرک صنعتی بیرجند با بحران آب مواجه است
وی با بیان اینکه شهرک صنعتی بیرجند به عنوان کانون تجارت استان با بحران آب مواجه است، گفت: فاز ۴ شهرک نیز کمبود آب دارد و نمیتوانیم خدمات مطلوبی ارائه کنیم.
رئیس هیأت مدیره شرکت خدماتی شهرک صنعتی بیرجند در خصوص اضافه برداشتیهای آب نیز یادآور شد: واحدهای تولیدی هزینه زیادی به آب منطقهای بابت جریمه اضافه برداشت پرداخت میکنند که این موضوع نیز باید مورد رسیدگی قرار گیرد.
علی برات زاده، مدیرعامل شرکت خدماتی شهرک صنعتی بیرجند نیز در این جلسه با اشاره به اینکه از ابتدای تأسیس شهرک صنعتی تا به امروز ۲۴۰ قرار داد با سرمایه گذاران در شهرک صنعتی منعقد شده است، گفت: بر اساس ظرفیت موجود سهمیه حدود ۲۰۰ انشعاب عقد قرارداد تأمین آب شده است.
مدیرعامل شرکت خدماتی شهرک صنعتی بیرجند با بیان اینکه فضای سبز شهرک صنعتی ۱۹ هزار و ۷۰۰ درخت در ۱۲.۵ هکتار پراکنده دارد، گفت: میزان مصرف شهرک یک میلیون متر مکعب در سال ولی مصرف مجاز ۶۲۶ هزار متر مکعب است که حدود ۴۰۰ هزار متر مکعب کسری تخصیص داریم.
برات زاده اظهار کرد: اگر واحدهای تعطیل به چرخه تولید برگردند این مقدار کسری به رقم خیلی بالاتر خواهد رسید و این در حالی است که برای فاز ۴ هنوز زمین واگذار نشده است.
درختان کهنسال شهرک صنعتی رو به خشک شدن است
وی با بیان اینکه درختان کهنسال شهرک صنعتی با آبیاری قطرهای رو به خشک شدن است، افزود: این درختان در جهت مخالف باد است و اگر این درختان نباشد آلودگی شهرک وارد بیرجند میشود.
نرگس خاتمی مدیرعامل یکی از واحدهای تولیدی شهرک صنعتی بیرجند نیز در این جلسه گفت: علی رغم هزینه زیادی که برای پرداخت آب انجام میشود کیفیت آب شهرک صنعتی بسیار پایین است.
وی افزود: جلبکهایی که در مسیر آب قرار دارد تولید محصول قیر و فویل آلومینیوم استفاده شده را کدر میکند.
این فعال در شهرک صنعتی بیرجند گفت: علاوه بر بحث کمبود منابع آبی باید بحث کیفیت آن را نیز جدی گرفت چرا که در تولید محصولات فلزی بر رنگ و کیفیت آن نیز تأثیر میگذارد.
آب شهرک صنعتی حتی برای آبیاری و کشت درختان مناسب نیست
وی یادآور شد: از طرف دیگر به عقیده من آب شهرک صنعتی بیرجند حتی کیفیت مطلوب برای آبیاری درختان را ندارد چرا که در یک تجربه شخصی با این آب من در محوطه تولیدی خودم غیر یک کاج و شورهزار! چیز دیگری نتوانستم به ثمر برسانم.
محمدرضا دهقان مدیر کارخانه لبنیاتی در استان با بیان اینکه واحدهای لبنی برای تولید نیاز به دستگاه تصفیه آب خانگی و صنعتی دارند، گفت: از هر ۳ لیتر یک لیتر آب تصفیه داریم که هزینه تعویض فیلترها و دیگ بخار در کارخانههای لبنی را افزایش میدهد.
مهدی پارسا مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی خراسانجنوبی با بیان اینکه از ابتدای سال جاری جلساتی با آب منطقهای در زمینه کمیت و تأمین آب در شهرک صنعتی برگزار شده است، گفت: در حال حاضر دو حلقه چاه جوابگوی مصرف فعلی واحدهای صنعتی نیست.
دولت در زمینه تأمین زیرساختهای شهرک صنعتی تعهد دارد
وی با بیان اینکه دولت در زمینه تأمین زیرساختهای شهرک صنعتی تعهد دارد، اظهار کرد: موضوع اولویت تخصیص آب با شهرک صنعتی در جلسات مختلف با آب منطقهای پیگیری شده است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی خراسانجنوبی با بیان اینکه فاز ۴ شهرک صنعتی برای مجوز به واحدهای صنعتی نیاز به تأمین آب دارد، افزود: برای تأمین آب واحدهای فعلی ۱۵۴ لیتر بر ثانیه آب نیاز است که تنها ۳۹ لیتر آن تأمین شده است.
علیرضا پیرتاج مدیر حفاظت آب منطقهای خراسانجنوبی نیز در این جلسه گفت: یکی از مهمترین اقدامات آب منطقهای تأمین آب شهرک صنعتی است.
کسری آب در دشت بیرجند
وی افزود: در حال حاضر دشت بیرجند کسری مخزن ۷ میلیون متر مکعبی دارد که در زمان احداث شهرک صنعتی حدود ۲.۵ میلیون متر مکعب کسری داشته که با پیگیری و تأمین ۵ میلیون مترمکعب از سربیشه به بیرجند بخشی از کسری آب تأمین شده است.
مدیر حفاظت آب منطقهای خراسانجنوبی از نصب کنتور هوشمند برای چاه کشاورزی و صنعتی از سال ۹۲ خبر داد و گفت: متوسط افت سالیان دشت بیرجند در سال ۷۵ حدود ۲۰ سانت و در سال جاری حدود ۴۷ سانت است و از لحاظ کمیت دو حلقه چاه در شهرک صنعتی ۳۹ لیتر بر ثانیه مصرف دارد.
پیرتاج با بیان اینکه در برنامه پنجم توسعه وزارت نیرو تخصیص آب به واحدهای صنعتی در اولویت بوده است، تأکید کرد: بحران آب در کشور برنامه توسعه وزارت نیرو را برای تأمین آب واحدهای صنعتی کاهش داده است.
جلوگیری از تعطیلی واحدهای تولیدی اولویت دادگستری است
اسماعیلی مشاور رئیس کل دادگستری خراسان جنوبی نیز در این جلسه با بیان اینکه تلاش برای حمایت تولید و جلوگیری از تعطیلی واحدهای صنعتی از اولویتهای دادگستری است، گفت: دادگستری از تولید کنندگان حمایت میکند.
وی ادامه داد: بر اساس دستورات رئیس کل دادگستری در دعاوی که یک طرف آن واحد تولیدی و طرف دیگر یک سازمان و یا نهاد دولتی است تحت هیچ شرایطی واحد تولیدی نباید تعطیل شود.
مشاور رئیس کل دادگستری خراسانجنوبی اظهار کرد: حتی اهمیت موضوع تا آنجا است که اگر جریان رسیدگی منجر به سلب مالکیت شد، مالک جدید یا همان بانک به هیچ وجه نباید جریان تولید را بخواباند و تعداد زیادی از کارگران آن واحد را بیکار کند.
اسماعیلی یادآور شد: البته از بانکها میخواهیم که فرصت بیشتری به واحدهای تولیدی برای پرداخت بدهی، بدهند.
در پایان جلسه مقرر شد بر اساس ماده ۲۷ و ۲۸ قانون توزیع عادلانه آب، تأمین آب مورد نیاز واحدهای تولیدی حداکثر به مدت دو ماه تعیین تکلیف شود و شرکت شهرکها هم در خصوص راههای انتقال آب سالم در این مدت با جدیت اقدام کند.