محسن احتشام، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند در شانزدهمین جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان جنوبی بیان کرد:توسعه صادرات نقش واهمیت ویژه ای در رونق استان داشته که برکسی پوشیده نیست.
وی با اشاره به مرز مشترک خراسان جنوبی با افغانستان بیان کرد:علی رغم تلاش های انجام شده در راستای استفاده از ظرفیت مرز باید در بازار افغانستان حضور بیشتری داشته باشیم.
وی عنوان نمود: یکی از مشکلات فعلی مرز ماهیرود محدودیت های صادراتی برای سوخت، میلگرد،کاشی و سرامیک و سیمان بوده که علت بروز آنها به افغانستان برمیگردد.
رییس اتاق بازرگانی بیرجند گفت: در بازار افغانستان نقل وانتقال پول فراهم نیست بنابراین پیشنهاد داریم صادرات ریالی آزاد شود.
احتشام اظهار کرد: همچنین خواستاریم تفاهم نامه ی سه جانبه بین استانداری ، اتاق بازرگانی وصندوق ضمانت صادرات ایران جهت پوشش ریسک تجاری با کشور افغانستان منعقد گردد.
محمدصادق معتمدیان، استاندار خراسان جنوبی در این جلسه با اشاره به اهمیت مرزها بیان کرد: اگر به این ظرفیت ها توجه نشود، درگیر تهدیدات و آسیب های متعددی می شویم.
وی با بیان اینکه یکی از سیاست های جمهوری اسلامی واگذار کردن امنیت مرز به مردم است، اظهار کرد: تحقق این سیاست نیازمند ایجاد زیرساخت های لازم در مرزها به خصوص روستاها است.
معتمدیان با بیان اینکه فعال سازی بازارچه های مرزی یکی از زمینه های تامین زیرساخت ها برای نگهداشت روستاییان است، افزود: خشکسالی های چند ساله مهاجرت و خالی شدن روستاها و بعضا شهرهای مرزی را به دنبال داشته است.
وی احیای جاده ترانزیتی جنوب شرق به شمال شرق را یکی از اولویت های دولت دانست و افزود: مرزهای خراسان جنوبی حلقه اتصال به بزرگ راه های آسیایی بوده و از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
استاندار خراسان جنوبی افزود: با انجام عملیات زیرسازی محور قلعه کاه- فراه، استان های شرقی و جنوبی ایران به شاهراه حلقوی در افغانستان متصل می شود.
وی ادامه داد: همچنین طول ترانزیت مسیر افغانستان به کشورهای آسیای میانه با ایجاد این مسیر قریب به ۴۰۰ کیلومتر کاهش می یابد.
معتمدیان با بیان اینکه به دنبال این هستیم که با فعال کردن بازارچه های مرزی ظرفیت های بالقوه را بالفعل کنیم، گفت: همچنین تثبیت بازارچه های مرزی دوکوهانه، یزدان و میل ۷۳ از اولویت های استانداری است.
وی با اشاره به دستاوردهای سفر اخیر خود به افغانستان بیان کرد: طی این سفر پیشنهاد شد تا نفرات گمرک افغانستان در بازارچه های مرزی خراسان جنوبی مستقر شوند که مورد استقبال افغانستان قرار گرفت.
معتمدیان با اشاره به ممنوعیت صادراتی چهار قلم کالای اساسی بیان کرد: اگر این روند از سوی افغانستان ادامه یابد، با ابزار و محدودیت های جدی تری ورود می کنیم.
استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه در حال حاضر از مرز ماهی رود خدمات رایگانی به افغانستان ارائه می کنیم، گفت: اگر محدودیت های صادراتی رفع نشود، خدمات خراسان جنوبی هم محدود خواهد شد.
وی با بیان اینکه سفارت جمهوری اسلامی در افغانستان نسبت به مسائل و مشکلات خراسان جنوبی اشراف ندارد، افزود: در آینده ای نزدیک کانال ارتباطی استان با سفارت جمهوری اسلامی راه اندازی می شود.
وی با اشاره به راه اندازی کنسولگری افغانستان در بیرجند اظهار کرد: کشور ایران با راه اندازی این کنسولگری موافق است اما افغانستان تاکنون مخالفت کرده است.
معتمدیان با بیان اینکه برای برقراری خط هوایی بین بیرجند و افغانستان تلاش می کنیم، افزود: همچنین برای ایجاد نمایشگاه محصولات خراسان جنوبی در مزارشریف افغانستان در تلاش هستیم.
وی با اشاره به جاده مرزی ماهیرود به فراه بیان کرد: این جاده ۹ میلیارد تومان اعتبار داشته که تاکنون تخصیص داده نشده بود.
استاندار خراسان جنوبی ادامه داد: در سال جاری توانسته ایم سه میلیارد تومان از این اعتبار را به صورت نقدی و شش میلیارد تومان به صورت اسنادی جذب کنیم.
معتمدیان با بیان اینکه نباید مبادلات مرزی خراسان جنوبی تنها با فراه باشد، اظهار کرد: سایر استان های کشور افغانستان ظرفیت های خوبی برای تجارت دارند.