وزیر امور اقتصادی و دارایی در نشست شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی عنوان کرد: اگر در دفاع مقدس بسیج نقش محوری داشت امروز هم میتوان از تعامل دستگاههای اجرایی و بخش خصوصی نیز همانند نقش محوری بسیج در ساماندهی به امور اقتصادی استفاده کرد که البته مصداق این تعامل شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی است.
در نود و هفتمین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی درباره آخرین تحولات بازار سرمایه و تسهیل ورود شرکت های خصوصی به بورس گفتوگو شد. همچنین در این نشست که با حضور فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی، غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و سایر فعالان حوزه اقتصادی برگزار شد، درباره راهاندازی پنجره واحد ورود شرکتهای بخش خصوصی به بازار سرمایه «سامانه رهسا» گفت وگو شد. در بخش بعدی این نشست نحوه تأمین مالی طرحهای نیمهتمام از منابع بازار سرمایه مورد بحث قرار گرفت و درنهایت درباره لزوم هوشمندسازی بهرهگیری از منابع مختص تثبیت بازار سخن گفته شد.
در ابتدای نشست، فرهاد دژپسند درباره لزوم تعامل بخش خصوصی با دولت و حاکمیت سخن گفت؛ او تأکید کرد همانطور که ما در مدیریت اقتصاد زمان جنگ موفق بودیم در سایه همین همراهی وهمدلی میتوانیم در این دوره هم موفق باشیم.
دژپسند به پنجره واحد فیزیکی اشاره کرد و گفت ما در این طرح توانستیم خیلی از موانع مزاحم تولید و بخش خصوصی را برطرف کنیم؛ مثلاً شروع کسبوکار از ۷۲ روز به ۷۲ ساعت رسیده است. برای همین تأکید میکنم که اگر بخش خصوصی، تعاونی و بخش عمومی غیر دولتی باهم همکاری داشته باشند، خیلی از مشکلات اقتصادی برطرف میشود.
او به وضعیت پذیرهنویسی شرکتها و بنگاههای بخش خوصصی در بورس اشاره کرد و گفت که قرار است تا پایان امسال ۵۰ شرکت بخش خصوصی در بورس پذیرش شوند.
دژپسند گفت: عملکرد مثبت در مقرراتزدایی و بهبود کسبوکار در سایه همراهی دستگاههای اجرایی و بخش خصوصی اتفاق افتاد که بنا داریم در تعمیق بخشی به بازار سرمایه نیز از این ظرفیت بخش خصوصی استفاده کنیم.
او افزود: بعد از اینکه در سال ۹۴ قانون رفع موانع تولید، مواردی را برای اجرا مشخص کرد امسال توانستیم بخشی از آن را اجرایی کنیم که مهمترین آن پنجره فیزیکی شروع کسبوکار است.
به گفته دژپسند این کار ابتدا در تهران و سپس در استانهای اصفهان، فارس، خراسان رضوی و آذربایجان شرقی اجرایی شد که بنا داریم در آینده نزدیک پنجره فیزیکی شروع کسبوکار را در ۱۲ استان دیگر و تا پایان مهر برای کل کشور در تعامل با بخش خصوصی اجرایی کنیم.
وزیر اقتصاد و دارایی همچنین با تأکید بر تعامل دستگاههای اجرایی و بخش خصوصی، به میز خدمت در اتاق ایران اشاره کرد و گفت: در شرایط کنونی که صادرات غیرنفتی و بازگشت ارز برای ما بسیار مهم است الگوی مشارکتی صادرکنندگان ریشهدار و دولت میتواند این موضوع را بهسرعت رفع کند، زیرا عمده صادرکنندگان ما ریشهدار هستند و صادرکنندگانی که از کارتهای بازرگانی یکبارمصرف استفاده میکنند در اقلیت هستند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: بهطور نمونه هفته گذشته بیش از ۲ میلیارد دلار ارز نیمایی عرضهشده که به واردات مواد اولیه کمک کرده است.
در ادامه دژپسند افزود: اگر در تعامل دستگاههای اجرایی با بخش خصوصی نتایج موفقیتآمیزی در مقررات زدایی و سرعت بخشی به بهبود فضای کسبوکار کسب کردیم، میتوانیم از این ظرفیت در واگذاریها، تعمیق بازار سرمایه، افزایش نرخ بهرهبرداری از تولید و جایگزینی واردات نیز استفاده کنیم.
او ادامه داد: اگر در دفاع مقدس بسیج نقش محوری داشت امروز هم میتوان از تعامل دستگاههای اجرایی و بخش خصوصی نیز همانند نقش محوری بسیج در ساماندهی به امور اقتصادی استفاده کرد که البته مصداق این تعامل شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: مدیریت دوره کرونا نشان داد درحالیکه در ابتدای شیوع این ویروس، واردکننده برخی کالاها بودیم بعد از مدتی به صادرکننده همان کالاها تبدیل شدیم این موضوع نشان میدهد اگر مدیریت بهموقع اعمال شود میتوان به اهداف دستیافت.
او افزود: یکی از مراکزی که میتواند در پیشبرد این اهداف نقش تقویتکننده داشته باشد شورای گفتوگو است البته جلسات آن نباید فرمایشی باشد بلکه باید به سمت تعامل دوسویه برویم که ثمرات آن در مسیر تحقق جهش تولید باشد.
دژپسند گفت: وقتی زمان اعطای مجوزها از ۵۴ روز به چهار روز و شروع کسبوکار از ۷۲ روز به سه روز میرسد این نتیجه همراهی و تعامل دولت و بخش خصوصی است و از این در بازار ارز که امروز دغدغه ماست با تعامل دوسویه میتوانیم موفق عمل کنیم. البته در تعامل دوسویه باید بهگونهای گام برداریم که تولید و صادرات ما دچار آسیب نشود.
وزیر اقتصاد همچنین افزود: هفته گذشته نخستین عرضه یک شرکت ۱۰۰ درصد خصوصی در سال ۹۹ در بازار سرمایه انجام شد که با استقبال بسیار خوب فعالان بازار سرمایه مواجه شد.
بعد از دژپسند، غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران درباره اهمیت تعامل دولت و بخش خصوصی گفت.
دبیر شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی با اشاره به اینکه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران بهعنوان مشاور قوای سهگانه آماده همکاری برای رفع مشکلات پیش رو است گفت: درخواست ما این است که در جلسات شورای گفت وگو مسائل روز اقتصادی کشور با حضور نمایندگان قوه قضاییه، مجلس، دولت و بخش خصوصی به بحث گذاشته و راهحلهای مناسب ارائه شود و درنهایت این راهحلها اجرایی شود.
بعد از آن حسین سلاحورزی، نایبرئیس اتاق ایران با اشاره به نتیجه نشست قبلی شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی از امضای تفاهمنامهای بین شرکت بورس اوراق بهادار تهران، فرابورس ایران، جامعه حسابداران رسمی و اتاق ایران سخن گفت و اشاره کرد که اینکه در آن تفاهمنامه به ایجاد پنجره واحد برای ورود شرکتهای بخش خصوصی به بازار سرمایه تأکید شده بود.
سلاحورزی درباره سامانه «رهسا» و شروع به کار این سامانه گفت: راهاندازی سامانه رهسار حاصل توافق وزارت اقتصاد، اتاق ایران، جامعه حسابداران رسمی ایران، بورس و فرابورس ایران است؛ در این سامانه وضعیت بنگاهها بررسی میشود و در نحوه ورود به بورس فرآیندها تسهیل میشود.
بعد از آن احمدرضا مروتی درباره سامانه رهسا گفت: اقدام لازم برای طراحی و پیادهسازی درگاه واحد و نظارت بر آن با هدف پوشش کامل مسیر تأمین مالی از محل بازارهای سرمایه در یک سامانه واحد بر عهده اتاق ایران بوده که در حال حاضر ۹۹ شرکت در آن اطلاعات مالی خود را پر کردهاند؛ ۴۰ تماس مشاورهای با این سامانه گرفتهشده و ۲۳۸ ثبتنام شرکت انجامشده است.
او ادامه داد: درواقع این درگاه مسیر ارتباطی برای ارزیابی، اقدام و پایش تأمین مالی شخصیتهای حقوقی بخش خصوصی از محل بازارهای سرمایه و بدهی کشور با تمرکز بر بازارهای زیر نظارت شرکت بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس است.
سپس سلاحورزی تأکید کرد که قرار است کل این سامانه با سامانه فرابورس یکپارچه شود؛ همچنین برای احراز هویت بنگاهها با ثبت استاد همکاری شود. بعد از آن او به ورود شرکتهای دانشبنیان به بورس اشاره کرد و اینکه قرار است پنل فرابورس در سامانه رهسا آماده شود و بعد به کنشگران این حوزه تبیین شود.
او همچنین به نحوه همکاری با سازمان امور مالیاتی اشاره کرد اینکه در این حوزه اظهارنامه مالیاتی شرکتها سریعتر در اختیار سامانه قرار گیرد تا روند بررسی پرونده شرکتها تشریع شود. در همان جلسه دژپسند دستور داد که دهقان این مسئله را به کمک امید علی پارسا، رئیس سازمان امور مالیاتی پیگیری کند.
در ادامه نشست سلاح ورزی درباره نحوه تأمین مالی طرحهای نیمهتمام از منابع بازار سرمایه گفت؛ برآورد مالی این طرحهای در سال ۱۳۹۷ حدود ۸۰۰ هزار میلیارد تومان بوده که با قیمت فعلی متفاوت است؛ از طرفی یکچهارم این طرحها برای بخش خصوصی جذابیت دارد.
بعد از آن گزارشی درباره نحوه تأمین مالی طرحهای نیمهتمام ارائه شد و مسائل و مشکلات این طرحها بررسی شد. اینکه از ۷۶ هزار طرح نیمهتمام، دو هزار طرح ملی است. درنهایت عنوان شد که بخش خصوصی چگونه میتواند برای تکمیل این طرحها همکاری داشته باشد.
بعد از آن سید روح اله حسینی مقدم، عضو شورای عالی بورس درباره تکمیل پروژههای نیمهتمام و روشهای تأمین مالی این پروژهها گفت. به گفته او، این پروژهها از دو طریق مدل تأمین ملی صندوق پروژه و شرکت سهامی عام میتوانند تأمین مالی شوند.
حسینی مقدم درباره مسائل و مشکلات این شیوههای تأمین مالی گفت و اینکه نباید اجازه دهیم در این مسیر اعتماد عمومی مردم با سرمایههای خرد به دولت آسیب ببیند.
او به مدیریت صندوق و نحوه حفظ اعتماد عمومی گفت و درنهایت وزیر اقتصاد و دارایی تأکید کرد که اگر در این کارگروه ۱۰ پروژه با انجام برسد که در قالب صندوق پروژه تأمین مالی شود، اقدامی مناسب و مؤثر است.
قرار شد برای شناسایی این پروژهها با وزارت نیرو و وزارت راه و شهرسازی همکاری شود و پروژههای متوسط شناسایی شود.
در ادامه حسینی مقدم به مسئله مالیات نقلوانتقال اشاره کرد و گفت که در این حوزه وزیر اقتصاد و دارایی و دولت باید همکاری کند که درنهایت دژپسند قول همکاری داد.
بعد از آن به نحوه قیمت گذاری طرحها اشاره شد و اینکه در آیین نامهای که قبلاً تدوین شده، دست دولت باز گذاشته شده و میتوانیم قوانین و مقررات ماده ۲۷ را استفاده کنیم.
دژپسند تأکید کرد که در این بازه زمانی دولت به دنبال تکمیل پروژههای نیمهتمام است و به دنبال کسب درامد از این حوزه نیست، برای همین بیشترین همکاری را با بخش خصوصی خواهد داشت.
بعد از اینکه میثم مدنی درباره شبیهسازی و بازیابی از حادثه در بازار سرمایه گفت، محمدرضا انصاری نایبرئیس اتاق ایران درباره طرحهای نیمهتمام و تلاشهای وزیر اقتصاد و دارایی سخن گفت.
او خطاب به دژپسند گفت: شما کارهای زیادی انجام دادهاید ولی کارنامه قابل قبولی در حوزه طرح نیمهتمام ندارید. برای اینکه در کارگروه ماده ۲۷ که قوانین و مقررات این حوزه تدوین شد، بااینکه شما تلاش کردید ولی اجرایی نشده است. برای همین باید از این مسئله گرهگشایی شود.
انصاری به سرمایه در گردش بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: سال گذشته در این فصل میزان سرمایه این بازار ۹۰۰ میلیارد تومان بود و امسال ۸ هزار میلیارد تومان رسیده است؛ باید سعی شود از این سرمایه در بخش اقتصاد واقعی استفاده شود. همچنین شرکتهای پیمانکاری و خدمات فنی و مهندسی بتوانند از سرمایه بازار دوم استفاده کنند.
بعد از آن حسن قالیبافاصل، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره نحوه استفاده از سرمایه بازار دوم در بازار اول گفت. او به نحوه ورود همه شرکتها از شرکتهای زیان ده تا استارتآپها و شرکتهای پیمانکاری به بورس و استفاده از بازار سرمایه سخن گفت. وی تأکید کرد که هرکدام از شرکتها بعد از ارزیابی در تابلوی مخصوص به خود باید ارائه شوند؛ البته در هیچ جای دنیا هم شرکتهای زیان ده در تابلوی اول ارائه نمیشود.
بعد از آن دژپسند خطاب به قالیبافاصل گفت که باید کار پذیرش شرکتهای بخش خصوصی در بازار سرمایه سریعتر انجام شود و باید موانع بر سر راه برداشته شود.