در کمیته شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی مطرح شد؛
تعهدات ارزی صادرکنندگان خراسان جنوبی را با مشکل مواجه کرده است
علیرضا خامهزر در کمیته کارشناسی شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی اظهارکرد: متأسفانه تصمیمات در حوزه ارزی در تهران گرفته میشود و مقتضیات ارزی استانها در نظر گرفتهنمی شود که این مسئله آسیبزا است.
رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات اتاق بازرگانی بیرجند با اشاره به اینکه بر اساس آمار جهانی افغانستان ۹ میلیارد دلار واردات داشته است، بیانکرد: از این میزان واردات بخشی توسط ایران(حدود سه میلیارد دلار) صورت گرفته و مابقی آن به وسیله کشورهایی چون هند، چین، پاکستان، ترکیه و امارات انجام شده است.
خامهزرگفت: در خراسانجنوبی و در صادرات با کشور افغانستان انتقال ارز را با ساز و کاری که دولت پیشبینی کرده، نمیتوانیم انجام دهیم و در این راستا باید تدابیری در این زمینه اندیشیده شود.
رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات اتاق بازرگانی بیرجند با بیان اینکه از گذشته انتقال ارز در ارتباطات با افغانستان از طریق صرافی ها صورت میگرفته است، بیان کرد: این مسئله در حال حاضر نیز ادامه دارد و از این جهت بیان میکنیم که سود صرافان گاه از سود معامله تاجر بیشتر میشود.
خامهزرگفت: در شرایط فعلی در صادرات با افغانستان ما هیچگاه ارزی مشاهده نمیکنیم و تاجر ریال دریافت میکند و از طرف دیگر خروج ارز و دلار از کشور افغانستان ممنوع است.
وی اظهارکرد: بعد از فرا و نشیب و تصمیمگیریهای متعدد در حال حاضر فعالان حوزه تجارت در مبادلات با افغانستان و عراق نیز باید بحث برگشت ارز را داشته باشند که بارها گفته شده این مسئله مشکلاتی را به وجودآورده است.
رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات اتاق بازرگانی بیرجند با بیان اینکه حتی معافیت مالیاتی صادرکننده منوط به تعهد ارزی شد، بیان کرد: چرا در تصمیم گیریها به فعالیتهای ۲۰ ساله یک تاجر و تعهداتی که او داشته است، توجه نمیکنیم.
سعید بهشتی، رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت خراسانجنوبی نیز در این جلسه اظهارکرد: بحث برگشت ارز حاصل از صادرات از زمان افزایش غیر معمول نرخ ارز برای صادرکنندگان و فعالان اقتصادی الزامی شد.
وی بیانکرد: این تصمیم به واسطه برخی از نیازهایکشور گرفته شده و البته دغدغهها و نیازهای صادرکنندگان نیز منطقی و قابل توجه است.
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت خراسانجنوبی بیان کرد: در حال حاضر تصمیم گرفته شده که صادرکنندگان ۵۰ درصد ارز حاصل از صادرات را در سامانه نیما، ۳۰ درصد را در مقابل واردات خود یا غیره و ۲۰ درصد را به صورت اسکناس و وجه نقد در سامانه سنا عرضه کنند.
بهشتی ادامهداد: صادرکنندگان تا چهار ماه بعد از اظهارنامه صادراتی فرصت انجام رفع تعهد ارزی دارند.
وی با اشاره به اینکه برخی از واحدهای تولیدی در خراسانجنوبی در زمینه تأمین ارز مشکل دارند، افزود: تخصیص ارز بر اساس سیاستهای دولت در ابتدا به گروه اول کالایی و سپس به گروه دوم تعلق میگیرد.
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت خراسانجنوبی اعلام داشت: بسیاری از واحدهای تولیدی بزرگ خراسان جنوبی گاه در صف تخصیص ارز باقی میماند.
بهشتی با بیان اینکه بانک مرکزی هم در تخصیص ارزی بایستی مؤلفه های مربوط به HSE را مدنظر قرار دهد افزود: به صورت رسمی و در جلسات مختلف درخواست استان در خصوص تخصیص سهمیه ارزی(حدود ۵۰ میلیون دلار) اعلام شده است وبا توجه به شناختی که در استان از نیازهای واحدهای تولیدی وجود دارد بهتر است اجازه تخیصیص ارز به واحدهای تولیدی را به استانها بدهند.
محمدعلی رمضانی نائب رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی بیرجند نیز در این جلسه اظهار کرد: پیشنهاد ما بر این است که در رابطه با کشور افغانستان و پاکستان این اجازه به صادرکننده داده شود که رفع تعهد ارزی خود را به صورت صد در صد از طریق واردات انجام دهد.
وی بیانکرد: البته باید این اجازه هم در زمینه واردات برای خود و هم واردات به غیر باشد تا مشکلاتی برای تولیدکنندگان ایجاد نشود.
سید محمدمهدی نوربخش، عضو هیئت مدیره صنایع کاشی نیلوفر بیرجند نیز در این جلسه اظهارکرد: امروزه در زمینه ارز در کشور به یک ثبات نسبی رسیدهایم ولی هنوز مشکلاتی وجود دارد که در راستای رفع آن باید چارهاندیشی شود.
وی ادامه داد: کافی است نگاهی به آمار میزان صادرات در سال گذشته داشته باشیم تا با مشاهده کاهش آن دریابیم که این نوسانات ارزی و بسیاری از مسائل دیگر چه مشکلاتی را بر سر راه صادرات کشور و فعالان اقتصادی به وجود آورده است.
این فعال اقتصادی بیانکرد: وقتی برحهای از زمان بدون در نظر گرفتن تعهدات فعالان اقتصادی بخشنامه صادر می گردد که از سه روز دیگر تنها با پیمانسپاری ارزی میتوان صادرات انجام داد نباید انتظار داشت که صادرکننده بدون هیچ دغدغه و با آرامش خاطر به کار تجارت بپردازد.
نوربخش با اشاره به مشکلاتی که بخشنامههای فی البداهه برای تولیدکنندگان ایجادکرده است، یادآور شد: مجموعه صنایع کاشی نیز از نیمه سالگذشته تا پایان سال با یک افت در بحث صادرات رو به رو بوده است که امیدواریم با چاره اندیشیها این موضوع جبران شود.
نرگس خاتمی از دیگر فعالان اقتصادی خراسانجنوبی نیز با اشاره به بحث برگشت ارز که از سال ۸۷ آغاز شد، گفت: برخی از مسائلی که در این حوزه رخ داد باعث ایجاد یک نوع رانت شد.
وی اظهارکرد: در زمینه رفع تعهد ارزی و برگشت ارز، صادرکنندگان با مشکلات عدیدهای رو به رو هستند که باید در راستای رفع آن تدبیری اندیشیده شود.
مجتبی شریعتیفر معاون دفتر جذب و حمایت از سرمایهگذاری استانداری خراسانجنوبی اظهارکرد: حدود یک ماه قبل استاندار دیداری با مدیرکل بانک مرکزی داشتند و مشکلات ارزی واحدهای تولیدی و فعالان اقتصادی خراسانجنوبی را منتقل کردند.
وی بیانکرد: یکی از موارد مورد بحث در این دیدار مشکلات واحدهای تولیدی بزرگ خراسانجنوبی بود.
معاون دفتر جذب و حمایت از سرمایهگذاری خراسانجنوبی بیانکرد: در دیدار استاندار با مدیرکل بانک مرکزی همچنین مواردی چون مشکلات فرایند طولانی ثبت سفارش، تخصیص ارز و سهمیه ارزی اختصاصی و مشکل در نظر نگرفتن نرخ ارز مورد بررسی قرار گرفت.
علی صادقی معاون دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسانجنوبی نیز در این جلسه گفت: در سفر مدیرکل بانک مرکزی به خراسانجنوبی برای حل مشکلات ارزی واحدهای تولیدی باید پیشنهاداتی ارائه دهیم که قابل اجرا در خراسانجنوبی باشد.
معاون دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسانجنوبی ادامه داد: در گذشته نیز پیگیر مسائل و مشکلات ارزی واحدهای تولیدی خراسانجنوبی در سطح کلان بودهایم که نمونه آن مکاتبه انجام شده در تاریخ ۳/۷/۹۷ به معاون اول رئیس جمهور است.
وی یادآورشد: در شش ماه نخست سال ۹۷ که نوسانات ارزی رخ داد صادرات سیمان خراسانجنوبی از منظر مالی ۵۰ درصد و از نظر وزنی ۱۲ درصد کاهش داشت و همچنین به صورت کلی صادرات از خراسانجنوبی از نظر ارزشی ۸۵ درصد و از نظر وزنی ۴۳ درصد کاهش داشته است.
ابوالحسن ظفرنیا معاون فنی و امور گمرک اداره کل گمرکات خراسان جنوبی نیز در این جلسه اظهارکرد: اعطای مجوز به
۱۲ صرافی که ارز افغانی دریافت کرده و ریال به صادر کننده ایرانی تحویل دهددر حال پیگیری است.
معاون فنی و امورگمرک اداره کل گمرکات خراسانجنوبیگفت: امیدواریم با پیگیری های صورت گرفته مشکلات فعالان اقتصادی خراسان جنوبی برطرف گردد.
علیدوست مدیرعامل شرکت بهبود صنعت نیز در این جلسه اظهار کرد:مشکل عدم در نظر گرفتن سوخت پول در فرایند رفع تعهدات ارزی،عدم بروز بودن اطلاعات برخی از بازرسان اداره ی مالیات از بخشنامه ها و دستورالعمل ها و در نتیجه ایجاد وقفه و مشکل برای صادرکنندگان،عدم آنلاین بودن اطلاعات رفع تعهد ارزی در سامانه امور مالیاتی و روند طولانی مکاتبه صادرکنندگان با رئیس اداره صادرات بانک مرکزی جهت بروز شدن اطلاعات و اعلام به سازمان امورمالیاتی و…اشاره نمود.