علیرضا خامهزر عضو هیأت رئیسه و رئیس کمیسیون مدیریت واردات، توسعه صادرات، حمل و نقل، ترانزیت و گمرک اتاق بازرگانی بیرجند در کمیته کارشناسی شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی اظهار کرد: یکی از پیشنهادات این اتاق در راستای توسعه تجاری با کشورهای همسایه، استقراردبیرخانه اتاق مشترک ایران و پاکستان در استان سیستان و بلوچستان، دبیرخانه اتاق مشترک ایران و افغانستان در خراسانجنوبی و دبیرخانه اتاق مشترک ایران وآسیای میانه در خراسانرضوی می باشد.
صادرات به پاکستان سال گذشته یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار بوده است
رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات اتاق بازرگانی بیرجند ادامه داد: در سال ۹۷ میزان مبادلات ما با پاکستان حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار بوده است که در این راستا هدفگذاری برای سال ۱۴۰۰ افزایش مبادلات به پنج میلیارد دلار شده است.
خامهزر افزود: در حوزه صادرات به پاکستان میتوان بر روی کالاهایی چون مشتقات نفتی، آهن آلات، در برخی از فصول میوه و برای واردات بر روی کنجد و برنج برنامهریزی کرد.
وی یادآور شد: اگر آمار مسافران زمینی پاکستان را داشته باشیم، میتوانیم با همکاری میراث فرهنگی و پایانهها برای اقامت حدأقل چند ساعت و یا یک شب آنان در خراسانجنوبی برنامهریزی کنیم که در این صورت یک قدم بسیار مهم در ارتباطات حوزه گردشگری با پاکستان برداشتهایم.
محمدرضا مجیدی رئیس کمیسیون گردشگری و کسب و کارهای وابسته اتاق بازرگانی بیرجند نیز در این جلسه اظهار کرد: هر چندبرخی از استان ها برای محور قرار گرفتن در توسعه مبادلات با برخی کشورهای همسایه از ظرفیت بسیار خوبی برخوردار است ولی باید سهم استانهایی مانند خراسان جنوبی را نیز در نظر گرفت.
توسعه تجارت با پاکستان از پنجره چابهار صورت گیرد
وی بیان کرد: اگر خراسانجنوبی ارتباطات و تعاملات تجاری با پاکستان را از طریق سیستان و بلوچستان و از پنجره چابهار انجام دهد از زوایای مختلف بسیار مطلوب خواهد بود.
رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی بیرجند ادامه داد: با توجه به طرح های کلان و استراتژیک همکاری های اقتصادی پاکستان و چین، باید از این ارتباط حداکثر استفاده را نموده و سهم خراسان جنوبی را در این تعاملات مشخص کنیم.
مجیدی با اشاره به اینکه برای ارتباط با چین نیز چابهار پنجره و معبر بسیار خوبی برای خراسانجنوبی است، گفت: طرح ایجاد دفاتر مشترک کشورهای هم مرز در استانهای خاص را باید در سطح ملی دید و مشخص کنیم سهم ایران در بازار کشور همسایه، پاکستان چه میزان است.
زمینههای ارتباط تجاری با پاکستان را مشخص کنیم
محمدعلی بیجاری مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در این جلسه گفت: در صورت اتصال بیرجند به راه آهن سراسری، به نوعی ارتباط ما به واسطه وصل شدن ارتباطات ریلی به سیستان و بلوچستان با پاکستان نیز سهلتر خواهد شد.
وی بیان کرد: اگر تمایل به افزایش ارتباطات تجاری با کشور پاکستان را داریم باید از قبل زمینههای مشترک ارتباطی با پاکستان و نوع کالاهای مورد نیاز برای صادرات و واردات را تبیین و مشخص کنیم.
مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی خراسانجنوبی یادآور شد: افزایش ارتباط با پاکستان نیازمند برخی سرمایهگذاریها است که در این حوزه استان سیستان و بلوچستان اقدامات بسیار خوبی انجام داده است.
صادرات از خراسانجنوبی به پاکستان چهار و نیم میلیون دلار بوده است
سعید بهشتی، رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت خراسان جنوبی نیز در این جلسه با اشاره به اینکه صادرات خراسانجنوبی به پاکستان در سال ۹۷ حدود چهار و نیم میلیون دلار بوده است، گفت: بیشتر صادرات از خراسانجنوبی به مقصد پاکستان کاشی، سرامیک، قیر، لاستیک و تایر بوده است.
وی بیان کرد: همچنین در سال گذشته واردات از پاکستان به خراسانجنوبی ۱.۲ میلیون دلار بوده است که عمده این کالاهای وارداتی چه به صورت رسمی و چه به صورت سهمیه مرزنشینی برنج بوده است در حالی که در زمینه واردات میتوان بر واردات دام از پاکستان نیز برنامهریزی کرد.
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت خراسانجنوبی با اشاره به اینکه پاکستان ششمین کشور پرجمعیت دنیا است، ادامه داد: حدود ۶۰ درصد جمعیت این کشور را نیز جوانان تشکیل می دهند که در توسعه تجارت باید این مؤلفه ها در نظر گرفته شود.
الله نظر اسعد زاده، مدیرعامل اتحادیه مرزنشینان خراسانجنوبی نیز در این جلسه اظهار کرد: ارتباطات با کشور پاکستان نباید تنها به مقوله صادرات و واردات برخی از کالاها محدود شود بلکه باید زمینههای دیگر را نیز بررسی کرد.
گردشگری یک محور مهم برای افزایش ارتباط با پاکستان
وی ادامه داد: باید با بررسی فرهنگ عامه مردم پاکستان از بعد فرهنگی و مذهبی زمینه هایی را برای ارتباط بیشتر با کشور پاکستان در حوزه گردشگری پیدا کنیم به گونه ای که آن ها ایران را کشور خودشان بدانند.
مدیرعامل اتحادیه مرزنشینان خراسان جنوبی یادآور شد: علاوه بر گردشگری حوزه صنایع دستی نیز یکی از بخش های مهم در ارتباط و تعامل دوجانبه با کشور پاکستان می تواند محسوب شود.
صادرات و واردات از پاکستان به صورت متوازن پیگیری شود
علی صادقی، معاون دفترهماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسانجنوبی ادامه داد: اگر قصد ارتباط تجاری با کشور پاکستان به صورت پایداررا داریم باید صادرات و واردات تا حدی شکل متوازن داشته باشد که در ارتباط با افغانستان نیز این موضوع مطرح است.
صادقی با اشاره به اینکه اقتصاد پاکستان بر مبنای کشاورزی است، گفت: میتوان بسیاری از محصولات از کشور پاکستان را وارد و بعد از فراوری به صورت مجدد صادر کنیم و از طرف دیگر از صادرات خدمات فنی و مهندسی به پاکستان نیز نباید غافل شد.
وی اظهار کرد: حدود ۹۸ درصد جمعیت پاکستان مسلمان و ۲۵ درصد جمعیت آن شیعه هستند که برای زیارت حرم امام رضا (ع) از شهرستان های بیرجند و قائن و برای زیارت حضرت معمومه (س) از شهرستان های طبس و فردوس خراسانجنوبی عبور میکنند که این فرصت بزرگی برای رونق گردشگری است.
ایمان علیدوست مدیرعامل شرکت بهبود صنعت نیز در این جلسه گفت: ثبات سیاسی و میزان توسعه در پاکستان باعث شده که بتواند به عنوان یک بازار هدف برای توسعه تجارت مد نظر قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه رقابت بین چین و هند در حوزه تجارت و سرمایهگذاری درپاکستان وجود دارد، یادآور شد: همسایگی ما با سیستان و بلوچستان در توسعه تجارت با پاکستان یک مزیت است که باید از آن استفاده کرد.
این فعال حوزه تجارت گفت: شرایط برای توسعه تجاری در بندر چابهار به نحو ایدهآل فراهم نیست به گونهای که گاه علیرغم بُعد مسافت ترجیح میدهیم بارها را از بندر شهید رجایی به پاکستان صادر کنیم.
ایمان علیدوست، مدیرعامل شرکت بهبود صنعت نیز در این جلسه اظهار نمود: ثبات سیاسی و پیشرفت نسبی از تفاوت های کشور پاکستان با افغانستان و علت اهمیت این کشور در مبادلات تجاری است. وی با اشاره به سرمایه گذاری های انجام شده از سوی کشور چین و رقابت این کشور با هند درخصوص سرمایه گذاری و فعالیت در پاکستان، بیان نمود: با توجه به سرمایه گذاری های انجام شده، پاکستان به زودی تبدیل به کشوری مهم در منطقه می شود.
مدیرعامل شرکت بهبود صنعت ادامه داد: اگر می خواهیم در موضوع مصالح ساختمانی ارتباط تجاری با پاکستان داشته باشیم ضروری است در ابتدای امر با شرکت های چینی مذاکراتی داشته باشیم، چون سرمایه گذار اصلی چینی ها هستند.
علیدوست با اشاره به اینکه مهمترین مرز زمینی ایران با کشور پاکستان مرز میرجاوه است، افزود: وجود این مرز در استان همسایه ما (سیستان و بلوچستان) و همچنین برخورداری آن استان از حمل و نقل ریلی؛ حمل و نقل کالا به پاکستان را برای تولید کنندگان و تجار خراسان جنوبی آسان نموده است. وی گفت: تنها مشکل موجود محدود بودن تعداد واگن ها در خط ریلی سیستان و بلوچستان به کویته پاکستان است که در این زمینه نیز باید تدابیری اندیشیده شود.
مدیرعامل شرکت بهبود صنعت با بیان اینکه زیرساخت ها در بندرچابهار مطلوب و رضایت بخش نیست، اظهار کرد: فراهم کردن شرایط بهتر و زیرساخت های بیشتر در حوزه تجارت در بندر چابهار به کندی پیش می رود. که این امر باعث گردیده بسیاری از تجار و تولید کنندگان علی رغم طولانی شدن مسیر ترجیح دهند کالاهای خود را به جای بندر چابهار از بندر شهید رجائی به کراچی پاکستان ارسال کنند. وی ادامه داد: یکی از پتانسیل های مرز زمینی پاکستان( مرز میرجاوه) وجود کمرگ و بازارچه و همچنین داشتن مصوبه ایجاد منطقه ویژه اقتصادی است.
مدیرعامل شرکت بهبود صنعت اظهارداشت به واسطه سرمایه گذاری چینی ها به زودی شاهد فراهم شدن زیرساخت مناسب در مرز زمینی پاکستان خواهیم بود که این امر درخصوص ارتباطات تجاری بسیار حائز اهمیت می باشد.
علیدوست یادآور شد: با توجه به اینکه میزان واردات ما از پاکستان بسیار کمتر از میزان صادرات به آن کشور است،عملا ایجاد بانک مشترک ممکن نیست و از این رو پیشنهاد نمود ارتباط با صرافی ها تقویت گردد.