علیرضا خامه زر – رئیس اتاق بازرگانی بیرجند و دبیر شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان درجلسه کارشناسی مورخ ۱۹/۰۱/۱۴۰۳ که با حضور نمایندگان دستگاه های اجرایی مرتبط و فعالان اقتصادی استان درمحل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند برگزار گردید، با اشاره به سخت شدن شرایط پیش روی تولید کنندگان گفت: متاسفانه با صدور بخشنامه های متعدد روز به روز شرایط سخت تری پیش روی تولید کنندگان قرار می گیرد. خامه زر با اشاره به مدیریت منابع ارزی افزود : مدیریت منابع ارزی باید کنترل شده و دقیق باشد و مصرف ارز در جای درست خود صورت گیرد تا مشکلی در خصوص تامین ارز تولید کنندگان، پیش روی آنها قرار نگیرد. وی در ادامه با اشاره به دستورالعمل صادره توسط وزیر صمت در خصوص سهمیه ارز تولید کنندگان استانی گفت: اگر مصارف ارزی استان ها شناسایی و احصاء و متناسب با واردات استان ها در اختیار شبکه بانکی همان استان قرارگیرد هم به لحاظ مدیریت منابع ارزی مفید بوده و هم کنترل و عدم انحراف منابع ارزی در استان ها بهتر مدیریت می شود.
علی حکیم پور – رئیس اداره بازرگانی اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان با اشاره به تدوین دستورالعمل تخصیص سهمیه ارزی تولیدکنندگان گفت: این دستورالعمل به دلیل شفافیت در منابع ارزی تدوین گردیده و سازمان صمت ملزم به رصد ثبت سفارشات بین منابع ارزی و کالای وارد شده گردیده تا شفافیت لازم در این زمینه حفظ گردد و مراحل بعدی تا تخصیص ارز به تولید کننده صورت پذیرد. وی با اشاره به سهمیه ارزی در قالب ۴ سهمیه فصلی (۳ماهه ) گفت : در فصول بهار و تابستان هر یک از این سهمیه ها معادل ۳۰ درصد از کل سهمیه سال و برای فصول پاییز و زمستان معادل ۲۰ درصد از سهمیه سال آنان می باشد. حکیم پور با اشاره به مشخص بودن منشا ارز در سامانه ادامه داد: یک ماه قبل از شروع فصل منشا ارز در سامانه مشخص گردیده و تولید کننده در این خصوص نگرانی نخواهد داشت. نماینده سازمان صمت با اشاره به نحوه تخصیص ارز به تولید کننده افزود: در گذشته با ثبت سفارش شرکتها تخصیص ارز به راحتی صورت میگرفت و کالا توسط شرکتها وارد میگردید اما در حال حاضر تخصیص ارز منوط به سابقه شرکتهاست و میانگین نیاز آنها به ارز در طی سه سال اخیر مبنا قرار می گیرد. حکیم پور با اشاره به سقف ارز تخصیص گرفته به تولید کننده گفت: در گذشته بدون در نظر گرفتن سوابق شرکتها تا سقف ۵۰۰ هزار دلار به آنها تعلق می گرفت اما اکنون شرکتهایی که سابقه ای در سامانه ندارند صرفا ۱۰۰ هزار دلار می توانند دریافت کنند. حکیم پور در ادامه با اشاره به اینکه در این دستورالعمل جهت ثبت درخواست ارز توسط واحدهای معدنی هیچ بستری تعریف نگردیده گفت : متاسفانه هیچ بستر مشخصی جهت ثبت درخواست ارز توسط واحدهای معدنی در نظر گرفته نشده و باتوجه به اینکه درخواست ارز در سامانه بهین یاب با استفاده از سرشناسه صورت می گیرد و متاسفانه معادن فاقد سرشناسه می باشند و همین مسئله موجب سرگردانی معدنکار گردیده است. وی در ادامه با اشاره به اینکه استان خراسان جنوبی یک استان معدنی است افزود: باتوجه به اینکه معدنکاران جهت واردات ماشین آلات معدنی نیاز به ثبت درخواست ارز دارند و هنوز هیچ بستری جهت ثبت این درخواست فراهم نگردیده لذا باید پیگری لازم از طریق دستگاههای متولی در استان انجام گیرد .
مسلم جابری – معاون دفتر هماهنگی امور سرمایه گذاری و اشتغال استانداری خراسان جنوبی با اشاره به دستور العمل تخصیص سهمیه ارز استان ها گفت : باید در تخصیص ارز سهمیه استانها به شرایط استانها نیز نگاه ویژه ای گردد چرا که در استان خراسان جنوبی سهمیه بندی انرژی در حال اجراست و این موضوع میزان درخواست ارز توسط واحدهای تولیدی را تحت الشعاع قرار می دهد بنابراین پیشنهاد می گردد تصمیم گیری در این خصوص به استانها واگذار گردد و شرایط فعلی در نظر گرفته شود.
احسان منوچهری – دبیرخانه صنعت و معدن خراسان جنوبی با اشاره به بحث رقابت در منطقه و اهمیت صادرات گفت: بسیاری از ماشین آلات تولید شده در داخل فاقد کیفیت لازم جهت تولید محصول صادراتی و گاهاً موجب عودت محصول صادراتی شده است که این مسئله مهمی در خصوص تخصیص ارز می باشد در حالیکه در دستور العمل ابلاغ شده این مهم لحاظ نشده است.
در ادامه با قرائت دستورالعمل نحوه انجام و تأیید ثبت سفارشات ارزی واحدهای تولیدی، بازرگانی و سهمیه ارزی سال ۱۴۰۳ دفاتر تخصصی وزارت صمت توسط رامین سنائی فر – نائب رئیس کمیسیون صادرات، واردات و امور مرز اتاق بازرگانی بیرجند بندهای مختلف آن به صورت موردی بررسی و حاضرین در جلسه نظرات و پیشنهادات خود را ارائه دادند.