ضرورت ایجاد گمرک تخصصی زرشک در خراسان جنوبی
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند گفت: با توجه به تولید ۹۸ درصد زرشک بی دانه جهان در خراسان جنوبی راه اندازی گمرک تخصصی زرشک در استان از ضروریات است.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند، علیرضا خامه زر در جلسه کمیته کارشناسی شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان مورخ ۱۴۰۲/۱۰/۱۰ با بیان اینکه صادرات کالای با کیفیت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، افزود:اگر بتوانیم صادرات زرشک از استان خراسان جنوبی را نهادینه کنیم قطعاً سازمان جهاد کشاورزی در حوزه گواهی سلامت محصول حمایت کننده خواهد بود و زرشک صادر شده از استان باید دارای سطح کیفی مطلوب باشد تا در بازارهای جهانی به اعتبار این محصول مهم لطمه‌ای وارد نشود.
وی با بیان اینکه در گذشته ارزش پایه کالاهای صادراتی توسط کمیته قیمت گذاری کالاهای صادراتی در سازمان توسعه و تجارت ایران صورت می گرفت که طی چند سال گذشته این امر به گمرک کل کشور واگذار شده است، عنوان کرد: خراسان جنوبی به عنوان استان مرجع تولید کننده زرشک باید قیمت پایه این کالای صادراتی مهم را تعیین کند.
خامه زر با اشاره به ارزش متفاوت زرشک دانه اناری زیر تالاری و پفکی اعلام نمود: هدف اصلی از ایجاد گمرک تخصصی زرشک در استان هویت سازی محصول زرشک است چراکه باید همگان بدانند استان خراسان جنوبی مهد تولید این محصول است.
خامه زر با اشاره به اینکه محصول زرشک باید به نام استان خراسان جنوبی شناخته شود عنوان کرد: محصولات استراتژیک استان فوق العاده با کیفیت و از لحاظ سلامتی مهم اما متاسفانه گمنام هستند که این امر نیازمند تلاش بیشتر همه نهادها بخصوص جهاد کشاورزی در حوزه ترویج محصولات استراتژیک استان می باشد.
احسان بیکی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند نیز در این جلسه با اشاره به اینکه محصول زرشک نیازمند توجه ویژه است، اظهار کرد: گمرک تخصصی محصول زرشک برای خراسان‌جنوبی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است لذا امیدواریم با بررسی و ارائه موضوع به جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی بتوانیم به این مهم دست پیدا کنیم.
وی با بیان اینکه ارزش محصول زرشک در استان بالغ بر ۲۸۰۰ میلیارد تومان دارد، افزود: در حال حاضر حدود ۴۰۰ هزار نفر از مردم استان بهره بردار این محصول هستند.
بیکی با اشاره به اینکه از سال گذشته با برگزاری جشنواره زرشک درخواست‌ها برای صادرات زرشک در کشور توسط تجار و بازرگانان افزایش پیدا کرده است، گفت: طی۱۰ روز گذشته حدود ۲۰۰ تن انواع زرشک در چندین مبادی گمرکی کشور به دلیل عدم آشنایی کارشناسان جهاد کشاورزی مستقر، بر روی زمین مانده است، عنوان کرد: محصول زرشک هرچه بیشتر در مبادی گمرکی بماند کیفیت آن افت بیشتری خواهد خورد و با کیفیت پایین صادر می شود.
بیکی با اشاره به اینکه امروزه چالش بزرگ صادرکنندگان زرشک عدم آشنایی کارشناسان مستقر در گمرک سایر استان هاست بیان کرد: کشورهای ترکیه، حوزه خلیج فارس و حوزهCIS خواهان زرشک با کیفیت هستند لذا راه اندازی گمرک تخصصی زرشک در استان بسیار ضروری است.
وی‌ با بیان اینکه راه اندازی گمرک تخصصی زرشک علاوه بر اینکه ارزش خاصی را برای این محصول ایجاد می‌کند موجب حفظ هویت و فرهنگ استان می شود، اظهارداشت: خوشبختانه با پیگیری‌های انجام شده و جلسات متعدد، شورای برنامه‌ریزی استان تشکیل گروه کاری توسعه زرشک استان خراسان جنوبی را با دبیری اتاق بازرگانی بیرجند مصوب کرده است.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند با اشاره به اینکه سازمان‌ها و نهادهایی که در بحث بالا بردن سطح کیفی زرشک خروجی از استان دخیل هستند در گروه کاری توسعه زرشک عضو خواهند بود، افزود: متاسفانه در حال حاضر بخش عمده تأمین زرشک صادر کنندگان از مشهد بدون توجه به درجه‌بندی کیفی محصول و با قیمت بالا انجام می شود.
وی با بیان اینکه بحث خرده مالکی در حوزه زرشک به یک معضل تبدیل شده است، گفت: با راه‌اندازی گروه کاری توسعه محصول زرشک در استان بسیاری از مسائل به ویژه در حوزه استانداردها مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
بیکی با اشاره به اینکه متاسفانه فسادپذیری زرشک از دیگر مشکلات حوزه صادرات این محصول است، عنوان کرد: در این راستا باید تمهیدات لازم در فراوری و حمل با وسایط نقلیه مناسب و بسته بندی با کیفیت انجام واین موارد به طور ویژه درنظر گرفته شود.
مهدی لگزی، سرپرست معاونت گمرکات خراسان جنوبی در این جلسه با اشاره به اهمیت راه اندازی گمرک تخصصی زرشک در استان خراسان جنوبی اظهار کرد: اخذ مجوز جهاد کشاورزی و استاندارد برای تعیین ماهیت و گمرک تخصصی محصول زرشک ضروری ‌آمادگی گمرکات استان را جهت این امر اعلام کرد.

محسن شخمگر، سرپرست معاونت مرز اداره کل استاندارد در این جلسه با اشاره به اینکه محصول زرشک جزو استانداردهای تشویقی محسوب می‌شود، اظهار کرد: طبق ماده ۱۵ قانون استاندارد، نظارت بر محصولات مشمول استاندارد اجباری می باشد.
وی با بیان اینکه در گذشته پروانه‌های زرشک دارای حد مجاز آلاینده‌ها برای یک سری از واحدها صادر شد که متاسفانه به دلیل عدم حمایت دیگر تمدید نشدند، افزود: در این راستا یک راه حمایت از کشاورزان این است که صادرکنندگان موظف شوند از این واحدها خرید کنند چراکه کیفیت محصولات این واحدها کنترل می شود.
نسرین رمضان پور،کارشناس بازرگانی اداره کل صمت در این جلسه اظهار کرد: در سال ۱۴۰۱ در مجموع حجم صادرات زرشک در کشور ۴۴۴ هزار و ۳۱۶ دلار با وزن ۴۴۳ هزار و ۶۵۷ کیلوگرم بوده است.
وی با بیان اینکه طی ۸ ماه نخست سال جاری نیز ۳۸۹ هزار و ۷۰۲ دلار صادرات زرشک در کشور داشته ایم، افزود: این محصول عمدتا به کشورهای ترکیه، آلمان،کویت، آذربایجان و‌ قزاقستان صادر شده است.
رمضان پور با اشاره به اینکه باید پایانه صادراتی خشکبار را در استان داشته باشیم، گفت: راه اندازی این پایانه و ارائه آموزش در کنار آن می‌تواند به توسعه محصول زرشک کمک بسیار خوبی کند.
راضیه کفایی، مدیر اداره نظارت بر مواد غذایی معاونت غذا و دارو بیرجند نیز در این جلسه با اشاره به اینکه سازمان غذا و دارو گواهی بهداشت برای کلیه محصولات بسته‌بندی شده و دارای پروانه ساخت صادر می‌شود گفت:کالاهای صادراتی حتماً باید دارای مجوز بهداشتی از سازمان غذا و دارو باشند.
محمد علی حسینی ، مدیر صنایع تبدیلی جهاد کشاورزی استان با اشاره به صدور دو گواهی در خصوص صادرات محصول زرشک گفت : یکی از گواهی‌های مورد نیاز ، گواهی سلامت محصول است که توسط معاونت حفظ نباتات در سازمان جهاد کشاورزی صادر می‌گردد و خاص محصولات فرآوری نشده است اما محصولی که در کارخانه فرآوری می‌گردد گواهی سلامت آن توسط معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی صادر می‌گردد. حسینی در ادامه با اشاره به اینکه محصول زرشک در خصوص گواهی سلامت و استاندارد بودن مشکلی ندارد گفت : خوشبختانه محصول زرشک در بحث دریافت گواهی سلامت و شاخص‌های استاندارد مشکلی ندارد اما محصول عناب هنوز گواهی‌های استاندارد و سلامت را دریافت نکرده چرا که استانداردی برای این محصول مشخص نشده لذا باید اقدامات لازم در خصوص تعیین استانداردهای این محصول نیز در دست اقدام و پیگیری قرار گیرد. مدیر صنایع تبدیلی جهاد کشاورزی استان با اشاره به اینکه زرشک پفکی و خشک شده مشکلی را در بحث صادرات ندارد و بازار خود را پیدا کرده گفت اما توجه به بحث زرشک تازه ضروریست. حسینی در ادامه گفت : با توجه به اینکه زرشک تازه از خواص درمانی خاصی برخورداراست، خواهد توانست جایگاه خوبی در بازارهای صادراتی پیدا کند و از آنجا که گواهی سلامت زرشک تازه در سازمان جهاد کشاورزی صادر می شود، پیشنهاد می‌گردد جهت کم کردن هزینه‌های خشک کردن زرشک و همچنین افزایش سود کشاورزان از طریق خرید از مزرعه و ارسال آن به سردخانه‌ها جهت صادرات، اقدامات لازم در خصوص بازاریابی زرشک تازه نیز انجام گیرد. موسی الهی، نماینده دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری در این جلسه با اشاره به اینکه گمرک تخصصی زرشک می‌تواند پیش زمینه‌ای برای ارتقا گمرک استان نیز باشد، اظهار کرد: دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری نیز در این زمینه تمامی پیگیری های لازم را انجام خواهد داد.
ولی اله احمدی، نماینده دفتر سرمایه گذاری واشتغال استانداری نیز در این جلسه با اشاره به اینکه محصولات استراتژیک زرشک، عناب و زعفران یکی از پیشران‌های اقتصادی در استان است، اظهار کرد: استان خراسان جنوبی باید مرجع زرشک در کشور باشد و تمام تصمیم گیری‌های آن در این استان انجام شود.
وی با بیان اینکه ارزش محصول زرشک باید در داخل استان باشد، افزود: از آنجایی که ۹۸ درصد زرشک بی دانه جهان در خراسان جنوبی تولید می‌شود دلیلی وجود ندارد دیگر شهرها در خصوص این محصول تصمیم‌گیری کنند.
احمدی ادامه داد: نباید بگذاریم دست رنج کشاورزان استان توسط دلالان خرید و فروش شود.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.