جلسه کارشناسی با دستور کار بررسی تسهیلات تبصره ۱۸ و لزوم بهره مندی فعالان اقتصادی حوزه نیروگاه های خورشیدی از این تسهیلات با محوریت کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی و حضور نمایندگان بخش های خصوصی و دولتی استان  در روز سه شنبه مورخ ۱۸/۰۵/۱۴۰۱ در سالن جلسات اتاق بازرگانی بیرجند برگزار گردید.

در ابتدای جلسه سینا سرحدی – رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند گفت: در جلسه گذشته شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان مطرح شد، از سال ۹۵ تاکنون ۴۲ سرمایه‌گذار در حوزه نیروگاه امکاناتی دریافت کرده اما در این حوزه هیچ اقدامی انجام نشده است. سرحدی حجم این نیروگاه‌ها را هشت مگاوات اعلام کرد و افزود: دستور جلسه شورا در خصوص قراردادهای خرید تضمینی بود که به دلیل تمام شدن تاریخ، برخی قراردادها باطل شده و قابلیت تمدید نداشت. وی بیان کرد: بر اساس پیگیری‌های انجام شده از کمیسیون انرژی مجلس، به نظر می‌رسد هیچ آیین نامه‌ای در این زمینه نداریم اما کمیته فنی واقعا در حوزه اهلیت سنجی ورود کرده است. رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند با اشاره به گلایه‌ یکی از اعضای جلسه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان مبنی بر اینکه نباید سرمایه‌گذار را زیرسوال برد، اظهار داشت: ما در این حوزه مطالبه‌گر هستیم، کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند در چند ماه اخیر که تشکیل شده به اعتراف وزارت نیرو حوزه ساتبا، اتاق بازرگانی و سایر، راهگشا بوده است. وی افزود: بسیاری از مصوبات این کمیسیون را در اختیار ساتبا قرار داده‌ایم که اعلام شده از این طریق مشکلات سطح کشور را پیگیری می‌کنیم لذا هیچ نیازی به تنش یا چالش نیست. سرحدی تصریح کرد: یکی از علت‌های عدم توفیق ما در این حوزه این است که برخی مدیران دستگاه‌های اجرایی حوزه را خوب نشناخته و اطلاعات کافی در این زمینه ندارند. وی عنوان کرد: از طرفی برخی سرمایه‌گذاران نیز شناختی با حوزه ندارند یعنی در جریان امکانات یا ‌فضای اقتصادی نیست لذا پروژه زمانبر می‌شود در حالیکه آفت پروژه‌ها زمانبر بودن آن است. رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی یادآور شد: نگاه ما این است در کنار مطالبه‌گری که بر مبنای قانون و منطق است مواردی را در اختیار سرمایه‌گذار قرار ‌دهیم. سرحدی افزود: تسهیلات تبصره ۱۸ در این حوزه صراحت دارد و هم اینکه برای نیروگاه‌های تامین کننده صنعت هم گشایشی داشته‌ است. وی با اشاره به اینکه دو مجوز نیروگاهی جدی دو و یک مگاواتی در استان داریم، بیان کرد: در حوزه نیروگاهی پیگیری‌های زیادی انجام داده‌ایم تا خراسان جنوبی مانند استان یزد در کشور دیده شود.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی با تاکید بر اینکه دلسوزی همراه با مطالبه‌گری مهم است، افزود: در غیر اینصورت ایجاد تنش، فرصت‌ها را می‌سوزاند. وی بیان کرد: به دنبال ثبت مجموعه‌ای هستیم که نیروهای دانش بنیان و دانشگاهی که ایده دارند اما حمایت نمی‌شوند را جذب کنیم. سرحدی اظهار داشت: یکی از راه‌های توسعه اقتصادی استان در زمینه نیروگاه‌های خورشیدی است که امیدواریم تا پایان سال حداقل هشت مگاوات به سیستم تزریق کنیم.  وی تصریح کرد: برخی مصوبات از جمله تبصره ۱۸ نه تنها برای استان ما که برای تمامی استان‌های دارای این ظرفیت کارگشا است لذا هدف اول و  آخر ما باید این باشد تا امکانی برای مردم فراهم شود.

ولی اله احمدی – نماینده دفتر سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری خراسان جنوبی هم گفت: کار نو و ابداعی در خراسان جنوبی انجام شد اینکه با محوریت دفتر سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری و دستگاه‌های زیرساختی خدمات رسان جلسه چهار ساعته با منابع طبیعی برگزار و تمامی عرصه‌های مد نیاز سرمایه‌گذار احصا وموانع شد. احمدی افزود: این طرح نه تنها که به کشور ابلاغ شد که مدیرکل انرژی‌های تجدیدپز ساتبا مکاتبه‌ای با استاندار داشته و از این اقدام که در کشور بی نظیر و کم نظیر و برای اولین بار اتفاق افتاد تشکر کرد. وی بیان کرد: ۴۲ سرمایه‌گذاری که در سال‌های قبل نیز عرصه به آنها واگذار شده اما اقدامی نکرده‌اند، در موعد مقرر سازمان‌های مربوطه به سراغ‌شان خواهد رفت. وی افزود: بدون شک این افراد باید رفع تکلیف کنند، که احتمالا زمین از آنها گرفته خواهد شد، اگر نیاز به همکاری در سایر حوزه‌ها باشد در ادامه مسیر اعلام آمادگی می‌کنیم.

محمد بهروزی – معاون اقتصادی اداره کل اقتصاد و دارایی خراسان جنوبی هم گفت: فرایند واگذار تسهیلات تبصره ۱۸ بگونه‌ای است که دست استان در برخی فرایند بسته است به این شکل که قراردادی  توسط دستگاه‌های پراخت کننده اعتبار با موسسه عامل منعقد شده و بر اساس طرح معرفی شده، تسهیلات پرداخت می‌شود. محمد بهروزی با بیان اینکه سال ۱۴۰۰ نیروگاه‌ها، در قوانین دستگاه‌های واگذار کننده نبود اظهار داشت: امسال هم دستگاه‌های اجرایی واگذار کننده شامل کشاورزی، صمت، نفت، میراث فرهنگی، تعاون، ارتباطات و فناوری اطلاعات، معاون علمی رئیس جمهور، دانشگاه فنی و حرفه‌ای و سازمان فنی و حرفه‌ای کشور تعیین شده و باز هم توانیر در لیست قرار ندارد. وی تصریح کرد: پیگیری و مکاتبات زیادی اتجام داده‌ایم تا بتوان امسال پروژه‌های نیروگاهی کوچک و بزرگ مقیاس را تأمین مالی کنیم، اما استدلال‌شان این است که نیروگاه‌ها ذاتا اشتغالزا نیستند. معاون اقتصادی اداره کل اقتصاد و دارایی خراسان جنوبی عنوان کرد: این تصور کاملا اشتباه است چون بنگاهی که می‌خواهد فعال باشد باید چراغ آن روشن باشد تا بتواند اشتغالزایی کند. وی یادآور شد: کماکان پیگیر موضوع هستیم و به محض ابلاغ اعتبار ۱۴۰۱ که احتمالا مهرماه باشد باز هم پیگیری خواهیم کرد، در فرصت باقی مانده، بخش  خصوصی، اتاق‌های بازرگانی ایران و استان‌ها و کمیسیون انرژی برای اصلاح این دستورالعمل پیگیری داشته باشند.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند هم گفت: بر اساس نامه‌ای که ۲۰ فروردین ۱۴۰۱ از سازمان برنامه و بودجه کشور به معاون هماهنگی و نظارت اقتصادی و زیربنایی معاون اول رئیس جمهور ارسال شده، آمده است:« سرمایه‌گذاران طرح‌های نیروگاهی در صندوق توسعه احداث نیروگاه‌های خورشیدی از نظر این سازمان مصداق طرح‌های زیست محیطی و صنعت است». سرحدی افزود: در گذشته نامه‌ای داشتیم که نیروگاه‌های که برق صنعت را تأمین می‌کنند را می‌توان توسط صمت برای دریافت تسهیلات معرفی کرد.

معاون اقتصادی اداره کل اقتصاد و دارایی خراسان جنوبی هم گفت: بخشنامه‌ای که اخیرا به دست ما رسیده این نامه در آن ذکر نشده و باید برای دستورالعمل بیاید. وی افزود: ما باید مجدد پیگیر این مکاتبه باشیم و هم اتاق‌ها و تشکل‌ها و کمیسیون‌های انرژی تا جز چهار اصلاح شود. بهروزی بیان کرد: اکنون باید وزارت اقتصاد و توانیز باید با هم تفاهم‌نامه‌ای امضا کرده و مبلغی را در اختیار توانیز قرار دهد تا ساتبا برای نیروگاه‌ها پرداخت کند، خوش بین هستیم این مهم محقق شود. وی تصریح کرد: سال گذشته مشکلی که داشتیم این بود سرمایه ثابت برای ما خیلی کم اما گردش زیاد بود، عدد پارسال ۳۲ هزار میلیارد تومان بود که قرار بود به صورت اهرم عمل کند امسال عدد به ۸۵ هزار میلیارد تومان رسیده که با سهم بانک ۱۷۰ هزار میلیارد تومان است. معاون اقتصادی اداره کل اقتصاد و دارایی خراسان جنوبی عنوان کرد: پارسال این عدد را خرد کرده بود که امسال ۲ هزار ۲۰۰ میلیارد تومان در اختیار هر استانی گذاشته‌اند هنوز دستورالعمل ابلاغ نشده که استان می‌تواند این رقم را توزیع کند یا باید به دستگاه‌ها بسپارد. وی ادامه داد: اگر ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان در اختیار خود استان باشد با رایزنی و دیدگاه مثبت استاندار ، محقق می‌شود. بهروزی تاکید کرد: به هرحال همه باید تلاش کنیم تا توانیر جزو دستگاه‌های پرداخت کننده تسهیلات تبصره ۱۸ معرفی شود، در این صورت حتی اگر هم کم باشد از حوزه‌های دیگر می‌توان تسهیلات شناور دریافت کرد. وی بیان کرد: این موضوع آنقدر ارزش دارد که به صورت حضور با معاون وزیر موضوع پیگیری و آنها را متقاعد کنید چون استدلال آنها در خصوص عدم اشتغالزایی طرح‌های نیروگاهی اشتباه است.

نماینده مردم شهرستان‌های نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی نیز در تماس تلفنی گفت: در حوزه تسهیلات امسال پیش‌بینی‌های خوبی شده و بخش زیادی از اعتبار به انرژی‌های تجدیدپذیر سوق داده شده است. مصطفی نخعی با بیان اینکه امسال حدود هفت هزار میلیارد تومان برای تجدیدپذیرها دیده شده است، افزود: علاوه بر این از تسهیلات تبصره ۱۴ و ۱۶ نیز برای این منظور استفاده خواهد شد. وی بیان کرد: در خصوص استفاده از تسهیلات تبصره ۱۸ چون بیشتر برای بحث اشتغال است بعید می‌دان برای توسعه نیروگاه‌ها اعتباری در نظر گرفته شود. نماینده مردم شهرستان‌های نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: باید به سمت تبصره‌هایی مانند ۱۴ و ۶  که پول دارد، بروید.  وی ادامه داد: در خصوص نامه‌ای که عنوان شد هنوز مشخص نیست چه اقدامی صورت گرفته و باید موضوع پیگیری شود.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.