توسعه خراسان جنوبی در گرو سرمایهگذاری در حوزه نیرو
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند با توجه به شرایط ویژه و محدود بودن سرمایه گذاری در استان گفت: یکی از برنامههایی که در برنامه کوتاه مدت و میان مدت میتواند اقتصاد استان را متحول کند سرمایهگذاری در بخش نیرو است. از این رو قصد داریم مصوبات در استان بررسی و به مرکز ارسال گردد و یا حتی مصوبهای خاص استان اخذ شود.
نشست مشترک کمیته کارشناسی شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی و کمیسیون انرژی با ۲ دستور جلسه: عدم صدور پروانه برای نیروگاههای با ظرفیت پایین( زیر ۱۰ مگاوات) از سوی ساتبا و عدم تنظیم قراردادهای خرید تضمینی برق از سوی وزارت نیرو/شنبه ۱۱ تیرماه ۱۴۰۱
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند در این نشست گفت: کمیسیون انرژی نوپا بوده و چند ماه بیشتر از تشکیل آن نمیگذرد، علت تشکیل آن نیز به دلیل مشکلاتی بود که در حوزه انرژی خورشیدی در سطح کشور اتفاق افتاده است.
سینا سرحدی ادامه داد: بعد از تشکیل دولت جدید علی رغم اهداف کلی دولت مبنی بر توسعه زیرساختها و توسعه نیروگاههای خورشیدی، تصمیماتی اتخاذ شده که از سوی وزارت نیرو با اهداف دولت مغایرت دارد.
وی اظهار داشت: در خراسان جنوبی، استاندار نیز از بدو ورود همکاریهای خوبی با سرمایهگذاران در بخش نیرو داشته و از روزهای نخست اولین فرصت را در اختیار سرمایهگذاران بخش نیروگاهی قرار داده و یکسری پیشنهادات و هدایتهایی از سرمایهگذاران سطح ملی داشتند.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تصریح کرد: در این زمینه خوشبختانه در استان مشکل چندانی نداریم و نمایندگان مجلس در استان نیز استقبال و حمایت کردند، در حل حاضر به غیر از مسائل بروکراسیهای اداری و حمایتهای بانکی که حتما باید صورت بگیرد مشکل دیگری نداریم لذا ارزیابی مثبت بوده و مسائل قابل رفع است.
وی با اشاره به جلسهای که با حضور معاون دیپلماسی وزیر امور خارجه در استان برگزار شد و اظهار خوش بینی ایشان از برگشت سرمایهها عنوان کرد: این سرمایهها باید براساس پهنه بندی کشور تقسیم شود.
وی گفت: پیشنهاد دادیم که بر اساس سند آمایش استان که یک سند همه جانبه است، برنامهای در بخش انرژی هماهنگ و با همکاری سرمایهگذاران به سمت اجرایی شدن پیش رود.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی افزود: در خصوص قراردادهای تضمینی، بعد از استقرار دولت جدید دستورالعملی برای ادامه و یا متوقف شدن آنها ابلاغ نشده که در این جلسه به عنوان دستور کار این موضوع بررسی میشود
وی ادامه داد: عدم صدور پروانه برای نیروگاههای با ظرفیت پایین( زیر ۱۰ مگاوات) از سوی ساتبا موضوع دیگر این جلسه است.
سرحدی با بیان اینکه توان احداث نیروگاه توسط بخش خصوصی مقداری پایین آمده است اظهار داشت: با توجه به اینکه قیمت تمام شده نیروگاه افزایش یافته اما وزارت نیرو نیروگاه های ۵۰ مگاواتی را در دستور کار قراداده است.
وی افزود: نظر به رشد سرسامآور قیمت تمام شده هر مگاوات نیروگاه ضروری است در زمینه اهلیتسنجی، تنظیم قراردادهای خرید تضمینی و استفاده از منابع بانکی مناسب و ارزان مطابق قانون و مصوبه ۲۵ اردیبهشتماه ۱۴۰۰ وزارت نیرو موضوعات تبیین و پیگیری شود.
وی تصریح کرد: بر اساس آنچه از سطح ملی در جریان هستیم تاکنون توفیق چندانی برای جذب سرمایهگذار برای احداث نیروگاههای ۵۰ مگاواتی نداریم لذا باید مجموعه های قوی تری ورود کنند و یا اینکه به همان روش قبل برگردیم.
وی یادآورشد: در بخش نیروگاههای خورشیدی تاکنون کمتر از هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی داریم که بر اساس برنامه تا سال ۱۴۰۰ باید پنج هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی در عرصه تولید خدماترسانی میکرد.
سرحدی با اشاره به سفر اخیر رئیس جمهور به یزد و هم افزایی مسئولان استان و استانداریزد، اعلام داشت این استان به عنوان پایلوت در بحث نیروگاه های خورشیدی مطرح و در حال جذب سرمایهگذاران در سطح ملی می باشد.
وی افزود: این در حالیست که در پهنه بندی جهانی هم میدانیم که استان خراسان جنوبی جزو استانهای بسیار مستعد در احداث نیروگاه خورشیدی است و این امر نیازمند پیگیری می باشد.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیان کرد: از ابتدای تشکیل کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند تاکنون هشت سرمایهگذار برای احداث نیروگاه زیر ۱۰ مگاوات اهلیت سنجی شده است اما اکنون با قوانین جدید( احداث نیروگاه بالای ۵۰ مگاوات و خرید تضمینی) درگیر هستند.
وی تصریح کرد: قراردادهای خرید تضمینی به لحاظ قانونی جایگاه بالایی داشته و تضمین کننده آن دولت است که برای این مهم با انسجام و هم افزایی باید پیشنهاد محکمی از استان به مرکز ارسال گردد.
وی عنوان کرد: امید داریم در ۲ سال اول (۱۴۰۱و ۱۴۰۲ ) اگر همکاریها و پیگیریها جدی تر باشد بتوانیم برای احداث ۲۲ تا ۲۵ مگاوات انرژی خورشیدی در استان سرمایهگذاری کنیم.
سرحدی گفت: از نماینده مردم شهرستانهای نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی به عنوان عضو کمیسیون انرژی مجلس درخواست داریم در این زمینه همکاری کنند.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی با بیان اینکه افق سرمایهگذاری در زمینه انرژی خورشیدی در استان روشن است افزود: برای این منظور نیاز به هم افزایی، هماهنگی و حمایت داریم.
وی با اشاره به تسهیلات تبصره ۱۸، گفت: بر اساس دستورالعمل وزارت صمت میبایست نیروگاههای خورشیدی تامینکننده برق شهرکهای صنعتی در برنامه حمایت قرار بگیرند.
وی اضافه کرد: لذا در شرایط فعلی کشور و استان و اهمیت بالای اشتغال لازم است در این موضوع و حمایت جدی و موثر از سوی اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان و وزارت صمت اقدام جهادی و عملیاتی صورت پذیرد.
** هدفگذاری تولید ۱۰ هزار مگاوات برق در کشور
معاون برنامهریزی و مهندسی شرکت توزیع برق خراسان جنوبی هم گفت: طی برنامه چهار ساله برنامهریزی شده که برای تولید ۱۰ هزار مگاوات برق در کشور سرمایهگذاری شود.
احمد برزگر افزود: از این میزان چهار هزار مگاوات مربوط به نیروگاههای خورشیدی و ۲ هزار و ۷۰۰ مگاوات هم مربوط به نیروگاههای کوچک خورشیدی تعیین شده است.
وی با بیان اینکه در بحث نیروگاههای کوچک خورشیدی، ۲۷ مگاوات سهمیه برای خراسان جنوبی در نظر گرفته شده است اظهار داشت: این میزان شامل پنج هزار و ۵۰۰ نیروگاه کوچک خواهد بود که سازوکار آن در حال انجام است و به زودی اعلام خواهد شد.
معاون برنامهریزی و مهندسی شرکت توزیع برق خراسان جنوبی تصریح کرد: چهار هزار مگاوات برق نیروگاههای بزرگ در دو بخش تقسیم بندی شده که نیروگاههای بالای ۱۰ مگاوات است.
** بلاتکلیفی ۴۰ مجوز احداث نیروگاه خورشیدی در استان
وی بیان کرد: در حال حاضر ۴۰ مورد مجوز سرمایهگذاری که از سالهای قبل مراجعه و قرارداد منعقد شده است هنوز اقداماتی انجام ندادهاند و اکنون نیز فرایندها عوض شده است.
معاون برنامهریزی و مهندسی شرکت توزیع برق خراسان جنوبی اضافه کرد: اکنون برای نیروگاههای بالا و کمتر از ۱۰ مگاوات تفاهم نامهای فی مابین استانداری و شرکت ساتپا منعقد شده است که بالای ۱۰ مگاوات، ۱۲ مورد بالغ بر ۲۹۱ مگاوات برق در مراحل انتخاب زمین، اخذ مجوزهای زیست محیطی و اتصال به شبکه بررسی و در مناقصه قرار گرفته است.
وی عنوان کرد: طبق مصوبه شورای اقتصاد کسی که کمترین نرخ را در مناقصه برنده شود، زمین و شرایط آماده است و میتواند در استان سرمایهگذاری کند. ( هفت مورد)
برزگر با بیان امکان ایجاد نیروگاه خورشیدی زیر ۱۰ مگاوات هم در استان فراهم است یادآور شد: تاکنون ۱۴۷ مگاوات یعنی ۱۰۴ مورد در این زمینه شناسایی شده که با منابع طبیعی و محیط زیست در حال اختصاص زمین هستیم و سرمایهگذاران میتوانند ورود کنند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۱۰ درصد نیروگاهها در خراسان جنوبی وجود دارد گفت: در این زمینه اقدامات خوبی انجام شده و ۵۳۲ نیروگاه کوچک پشت بامی داریم که ۵.۵ مگاوات در حال بهرهبرداری است.
معاون برنامهریزی و مهندسی شرکت توزیع برق خراسان جنوبی افزود: همچنین چهار نیروگاه بزرگ در خوسف، سربیشه و بشرویه فعالیت دارند که ۱۸.۵ مگاوات برق تولید و حدود ۱۰ درصد برق استان را تامین میکنند.
وی با بیان اینکه علاقمند به همکاری در این زمینه هستیم عنوان کرد: برای جذب و حضور سرمایهگذاران باید مشوقهایی مانند تامین اعتبار و تامین زیرساختها در استان فراهم شود.
برزگر درپایان اعلام کرد: سیاستگذاری دو دستور کار این جلسه با شرکت ساتبا بوده و ما در استان به عنوان مشاور مجموعه شما هستیم و هر گونه کمک و همکاری که لازم باشد ، انجام خواهیم داد.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند با توجه به شرایط ویژه و محدود بودن سرمایه گذاری در استان گفت: یکی از برنامههایی که در برنامه کوتاه مدت و میان مدت میتواند اقتصاد استان را متحول کند سرمایهگذاری در بخش نیرو است. از این رو قصد داریم مصوبات در استان بررسی و به مرکز ارسال گردد و یا حتی مصوبهای خاص استان اخذ شود.
وی بیان کرد: اهلیت سنجی سرمایهگذاران حوزه نیرو در سالهای قبل انجام نشده است لذا موجب شد در این حوزه دچار تنش شویم، و در برخی موارد زمین برای نیروگاه تحویل اما برخی اقداماتی انجام ندادند.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند اظهار داشت: در این جلسه ۶ میلیارد تومان قرارداد خرید تضمینی داریمکه آماده سرمایهگذاری است و انتظار داریم حمایتها ادامه یابد.
وی تصریح کرد: سرمایهگذاران برای احداث نیروگاههای بالای ۵۰ مگاوات مقداری ترس دارند چون برش نهایی کار اعلام نشده است لذا سرمایه گذار با احتیاط حرکت میکند اما آنچه استان را متحول میکند ادامه فرایند نیروگاههای کوچکتر در استان است.
سرحدی با تاکید بر اینکه هر نیروگاهی با هر ظرفیتی در استان راهاندازی شود استقبال میکنیم، عنوان کرد: امیدواریم با پیگیری پیشنهادات این جلسه، آلارم توسعه استان در این بخش به صدا در آید تا شاهد پیشرفت استان در این حوزه باشیم.
** روند طولانی صدور مجوز و سلب انگیزه سرمایهگذار
عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند هم در این جلسه گفت: تمام فرایند مجوزها در استان به مرور برای سرمایهگذار فراهم میشود اما طولانی بوده و انگیزه را از سرمایهگذار میگیرد.
علی جلیلی افزود: برای احداث هر نیم مگاوات نیروگاه حداقل ۲۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است، انتظار داریم از تسهیلات صندوق توسعه ملی برای این مهم اختصاص یابد.
وی با تاکید بر اینکه مدیران استان و استانداری باید برای نیروگاهها مطالبهگری کنند اظهار داشت: در برخی استانها بخشنامههای موردی در این زمینه صادر شده است، اما در استان مطالبهگری جدی وجود ندارد. نائب رئیس دوم کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند تصریح کرد: در شرایطی به سر میبریم که در هر بخشی ابتدای سال هزینه کنی پایان سال دو برابر میشود اما بازدهی نیروگاههای خورشیدی در شرایط کنونی بعد از پنج سال است در حالیکه بگونهای با سرمایهگذار برخورد میشود که انکار خطاکار است.
وی ادامه داد: لذا تا مجموعه استان مطالبهگری نکنند مشکلات حل نمیشود، اگر شرایط ایجاب شود و کارگروه مطالبهگری در این خصوص برگزار شود مسیرها تسهیل میشود.
جلیلی عنوان کرد: من به عنوان سرمایهگذار این بخش از سال ۹۹ درگیر اخذ مجوزها هستم اما همچنان در حال پیگیر هستم و دستگاهها پاسکاری میکنند.
وی یادآور شد: اگر با همکاری و حضور استانداری کارگروه مطالبهگری برگزار و امورات مربوط به این حوزه پیگیری شود به نفع همه خواهد بود.
** لزوم استفاده از تسهیلات تبصره ۱۸ برای سرمایهگذاری انرژی خورشیدی
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند هم ادامه داد: بحث نیرو و برق تخصصی است و در خصوص احداث نیروگاههای خورشیدی در استان مشکلی نداریم اما پیشنهادات کمیسیون کشوری بوده و باید از تهراهن پیگیری شود.
سینا سرحدی افزود: برای تامین برق در حوزه صنعت میتوان از ظرفیت تسهیلات تبصره ۱۸ استفاده کرد، نیروگاه موضوع حاکمیتی است که باید در استان توزیع یا به سایر استانهایا خارج کشور صادر کرد، از این رو طرح آن شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی اهمیت دارد.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند اظهار داشت: برای ۶ میلیارد تومان سرمایهگذاری آماده شده در حوزه نیروگاه، زمینه اشتغال ۱۵۰ نفر فراهم میشود، اگر همه بخش ها همت کنند نیروگاههای کوچک زیر ۶ ماه تا یکسال به بهرهبرداری میرسد.
** تعیین مشوق برای سرمایهگذاری در حوزه انرژی خورشیدی
نائب رئیس دوم کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند هم گفت: نیروگاه خورشیدی با شرایطی که تعیین شده هیچ توجیه اقتصادی نداشته و نیاز به عامل مشوق دارد.
جلیلی افزود: برای احداث یک نیروگاه ۵۰ مگاواتی حداقل ۳۰ میلیون یورو پول لازم است. وی بیان کرد: تناقض خیلی بزرگی در مصوبههای جدید وجود دارد و در استان باید حتما گروه مطالبهگری در این خصوص تشکیل و چارهاندیشی شود.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند نیز درخواست خود از دولت را برگشت شرایط سرمایه گذاری حوزه نیروگاه های خورشیدی مطابق سالهای گذشته اعلام نمود و افزود دو پیشنهاد مشخص کمیسیون اجرای مصوبه وزارت صمت درخصوص نیروگاه هایی است که برق صنایع را تأمین می کنند (استفاده از تسهیلات تبصره ۱۸) و همچنین انعقاد قراردادهای خرید تضمینی به روش قبل با مشوق های اولیه (حداقل خاص خراسان جنوبی)
**معاون برنامهریزی و مهندسی شرکت توزیع برق خراسان جنوبی هم گفت: مصوبات شورای اقتصاد قانون است و نمیتوان برخلاف آن اقدامی انجام داد اما در خصوص تسهیلات میتوان پیگیری کرد.
وی بیان کرد: برای صنایع اخیرا تا سقف ۲۰۰ مگاوات مجوز داده شده است، بهترین حالت این است در جایی که انرژی تولید میشود مصرف هم شود.
** تامین مالی راهحل رفع مشکل سرمایهگذاران
مجری انرژیهای تجدیدپذیر شرکت توزیع برق خراسان جنوبی هم گفت: مجموعه همکاران شرکت برق در این زمینه و توسعه نیروگاههای خورشیدی در استان عقب نیستند و متقاضیان به درستی راهنمایی و مجوزها در اسرع وقت صادر شده است.
علیرضا پوزشی افزود: مساله اکنون، تامین منابع مالی است، برای این مهم باید با حضور دستگاههایی مانند اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی، محیط زیست، بانک ها و سایر دستگاههای مربوطه برای احداث نیروگاه خورشیدی نشستی برگزار و برای تامین مالی کمک گرفت.
وی بیان کرد: اگر پروژههای نیروگاه برق در استان پیشرفت نداشته به دلیل چالشهای موجود در زمینه تامین منابع مالی بوده است.
**رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند هم گفت: مجموعه شرکت برق نجیبانه کار کرده و سرمایهگذاران را حمایت کرده است حضور نمایندگان این شرکت در جلسات کمیسیون نقش هدایتی دارد ودرخواست داریم حوزه اقتصادیاستانداری و سازمان صمت استان به این حوزه ورود کرده تا بتوانیم به شرایط قبل برگردیم.
** تعیین تولید ۵۰ مگاوات نیروگاه منفعتی برای مردم ندارد
نائب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند هم گفت: احداث نیروگاه ها با ظرفیت بالای ۱۰ مگاوات با توجه به حجم بالای سرمایهگذاری، ازعهده هلدینگهای ملی بر می آید و در توان مردم استان نیست.
علی کرمانی با اشاره ۵.۵ مگاوات نیروگاه خورشیدی در استان اظهارداشت مردم استان به سرمایه گذاری در این حوزه واقف بوده و نیاز به فرهنگ سازی نیست.
نائب رئیس کمیسیون انرژی با اشاره به فراخوانی که برای صنایع اعلام شده افزود این فراخوان قبلا بوده و سرمایهگذارانی ثبت نام و نیروگاه های ۲۰۰ مگاواتی احداث شده است اما اگر بخواهیم نیروگاه های صنعتی، خانگی یا بزرگ در استان پیشرفت کند نیاز به منابع مالی داریم.
وی با بیان اینکه متقاضیان نیروگاه خورشیدی نیازمند تسهیلات هستند تصریح کرد: یک بازوی محرک سرمایهگذاری بخش بانکی است که باید اعتبار ویژهای برای استان در نظر گرفته شود چون پتانسیل بالایی در استان وجود دارد.
کرمانی عنوان کرد: اگر خراسان جنوبی را با استانهای برخوردار مقایسه کنیم پتانسیل استان در حوزه انرژیهای خورشیدی بالا است و نگاه مدیران بانکی به این حوزه نیازمند اصلاح می باشد.
کرمانی در پایان با اشاره به سفرهای ریاست محترم جمهور به استان های یزد و مرکزی گفت باید مسئولان به استان دعوت و راهی را که استانهای دیگر رفته اند را دنبال و پتانسیل های استان را تسریح کنیم شاید اتفاق جدید در استان رخ دهد.
مسئول دفتر نماینده مردم شهرستانهای نهبندان و سربیشه در مجلس هم گفت: هم از طرف مسئولان استان و هم شرکت برق استان در زمینه انرژیهای خورشیدی کوتاهی شده است.
ابوذر جمالی افزود: دانش و تکنولوژی در هر بخشی نیاز است اما معرفی درستی از این ظرفیت در استان انجام نشده است اگر مدال طلای شرایط اقلیمی و انرژی خورشیدی را داریم این مهم را باید اطلاع رسانی و معرفی کرد تا مسئولان تصمیمگیر از این ظرفیت آگاه شوند.
وی بیان کرد: اگر مدیران مربوطه تخصص انرژی داشتند حتما وضعیت بهتر بود، برای معرفی این ظرفیت باید از توان رسانهها استفاده کرد نه اینکه پشت پرده تصمیمگیری کرد.
وی تصریح کرد: تصمیمی که نتیجه نداشته باشد و سرمایهگذاران را ماهها معطل کند تصمیم نیست، اگر بخش دولتی از جیب خود میخواهد سرمایهگذاری کند صاحب اختیار است اما اگر از توان بخش خصوصی قرار است استفاده کند باید مشاورهها و پیشنهادات بخش خصوصی نیز مدنظر باشد.
** ۱۴۴مجوز سرمایهگذاری در آستانه مناقصه
نماینده شرکت برق استان هم گفت: برای استان خراسان جنوبی در تلاش هستیم ۱۴۴ مورد زیر ۱۰ مگاوات سرمایهگذاری شود که در حال انجام فرایند مناقصه هستیم. برزگر افزود: در این دوره افراد متقاضی اهلیتسنجی میشود تا بعد باری بر دوش استان قرار نگیرد.
وی اظهار داشت: ۴۰ مورد تا مرحله قرارداد پیش رفته که پای کار نیامدهاند، علت شاید نبود منابع مالی بوده که تسهیلات در اختیار ما نیست.
** پیگیری تسهیلات توسط سازمان مدیریت استان
رئیس گروه آمایش سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان جنوبی با اشاره به سند آمایش سرزمین خراسان جنوبی گفت درخواست مطرح شده در خصوص تبصره ۱۸ را در زمینه انرژیهای خورشیدی پیگیری خواهیم کرد تا در اولویت پرداخت قرار گیرد.
محبوبه فلاح بیان کرد: در سند آمایش تمامی لایههای استان شناسایی شده است که یکی از این لایهها ظرفیت انرژیهای خورشیدی است.
** افغانستان نیازمند پنج هزار مگاوات برق
جمالی نیاز انرژی افغانستان را پنج هزار مگاوات اعلام کرد و اظهار داشت: با توجه به ظرفیت انرژیهای خورشیدی استان میتوانیم تولیدکننده برق باشیم و علاوه بر نیاز استان نیاز کشور همسایه را هم تامین کنیم.
وی بیان کرد: چند دهه است که تکنولوژی استفاده از انرژی خورشیدی معرفی و شناخته شده است لذا با استفاده از این ظرفیت میتوان موتور محرک صنعت استان را به راه انداخت.
مسئول دفتر نماینده مردم شهرستانهای نهبندان و سربیشه در مجلس افزود: باید نظر همه مدیران استان را به سمت این سیاست پیش ببریم و در ایران حرف اول را بزنیم.
در پایان رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیرجند تأکید نمود با عنایت به مصوبه وزارت صمت در خصوص تامین انرژی بخش صنعت، برای تامین انرژی بخش صنعت، سرمایهگذارانی که در خراسان جنوبی خرید تضمینی دارند از تسهیلات بند «الف» تبصره ۱۸ بهرهمند شوند.